Min impopulära åsikt om klimatstrejken

17.03.2019 kl. 19:55

Än en gång sviker jag min princip att inte kommentera samhällsfrågor i bloggen. Jag borde kanske överge hela principen helt och hållet.

Jag har blivit in i helsicke provocerad av de så kallade klimatstrejkerna eftersom jag inte ser dem som annat än en enda demonstration av hyckleri och plakatpolitik.

För det första har vi en svensk 16-åring som av ett gäng glorifierade åsiktsbloggare (dvs. ledarskribenter och andra som skriver åsiktsskrifter i gammelmedia. Tack för begreppet, Knappnytt) höjs till skyarna som om hon var någon sorts guru. Hon skulle inte ha fått ens hälften av den uppmärksamhet hon fått om hennes morsa inte också hade varit känd (bland annat för att vara otroligt politiskt korrekt) och om hon inte hade haft samma åsikter som de glorifierade åsiktsbloggarna. Om en annan tonåring hade demonstrerat och skolkat för till exempel minskad invandring och sänkta skatter skulle det antingen inte få någon uppmärksamhet alls eller så skulle de glorifierade åsiktsbloggarna visa en nedlåtande attityd som inte är av denna världen.

En sak som definitivt är värd att hålla i minnet är att ett antal av de glorifierade åsiktsbloggarna är ganska stora miljöbovar själva som flyger världen runt på rena nöjesresor, så jag gißar att klimataktivismen delvis är ett del av någon sorts överkompensation för egna synder, som om alla ton koldioxid som planet spydde ut på resan till Spanien och Thailand försvinner bara man säger de rätta orden.

Egentligen är jag direkt äcklad av mediernas beteende för det är så uppenbart att de använder G. Thunberg som en sköld. De har märkt att ingen lyßnar på dem längre och de får kritik från många håll. Istället för att bemöta detta fixar de fram ett barn som de använder som sköld och låtsas som om det är barnet man rackar ner på när det egentligen är medierna själva som kritiken riktas mot.

 

För det andra tvivlar jag starkt på att de elever som skolkar för att stå med skyltar på diverse ställen verkligen är beredda att göra de uppoffringar som krävs. Om någon påpekade för dem att om de verkligen menar allvar med sin klimataktivism borde de avstå sina iPhones och sina datorer och annan underhållningselektronik (deßa är ganska stora miljöbovar och detta inte enbart på grund av sin elförbrukning), gå eller cykla överallt och sänka sina materiella krav rejält tror jag att många av dem skulle börja skruva på sig och komma med undanflykter till varför just de inte ska behöva sänka sin standard. Vi måste alla göra uppoffringar men de uppoffringarna ska ju inte drabba ”mig”. Då är det lättare att bara sitta med en skylt i näven och kräva att andra ska göra saker.

Jag slår vad om att mitt ekologiska fotspår är mindre än deßa elevers, men så mycket kan jag säga att om jag någon gång får ett jobb som ger mig inkomst stor nog att resa för så kommer jag att göra det. Jag har knappt alls haft råd att resa hittills i mitt 30-åriga liv så om uppoffringar ska göras får deßa uppoffringar fan göras av någon annan de gångerna, dvs. någon av de skenheliga krösurarna får helt enkelt finna sig i att flyga mindre. (Jaja, kalla mig hycklare då!)

 

Sedan har vi också andra sidan av debatten, dvs. klimatförnekarna som med nästan religiös glöd förnekar att människan kan påverka någonting överhuvudtaget. Dem rekommenderar jag att titta på följande video med astrofysikern Adam Frank. 

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (0)
Skriv siffran 3 med bokstäver:

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast