En lösryckt tanke om whatabaoutism

12.01.2019 kl. 18:00

En alternativ rubrik kunde vara ”Varför användningen av begreppet whataboutism avslöjar att du är intellektuellt lat”.

Begreppet dyker upp med jämna mellanrum och Institutet för språk och folkminnen tog också upp det på sin nyordslista så vi får betrakta det som något etablerat. Själv brukar jag säga att det används av hycklare som blir påkomna med sitt hyckleri och försöker rädda ansiktet.

En tanke som slog mig för ett tag sedan är att det också är ett tecken på intellektuell lättja. Om man anser en jämförelse vara irrelevant borde man också kunna redogöra för anledningen till att den är irrelevant. Att kalla något whatabaoutism, och inte ge någon förklaring till varför det som motdebattören tar upp är irrelevant, är samma sorts arroganta lättja som att spotta ur sig ”läs på” i tid och otid.

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (0)
Skriv siffran 9 med bokstäver:

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast