Filosoferar vidare (ängslan)

17.05.2018 kl. 12:15

Jag filosoferar vidare, främst för att jag har tid mellan ansökningarna och för att jag ändå inte har något att förlora på att säga vad jag tycker längre.

Folk brukar säga att jag säkert får ett jobb trots att jag flera gånger har lagt fram de fakta som talar för att min analys stämmer (dvs. att jag aldrig mer kommer att få ett jobb), de gånger jag ens får något som liknar ett svar är det bara i form av meningslösa, tomma floskler.

*

Jag slogs emellertid av en tanke: Tänk om alla floskler och allt verklighetsförnekande bara handlar om att de som uttalar dem försöker trösta sig själva, att de försöker lindra sin egen ängslan och ångest. Det behöver inte vara så långsökt som det låter.

Nepotismmarknaderna är som sagt inte ens säkra för dem som tagit sig in på dem medelst osanningar och kontakter längre, så när jag kommer och pratar om min rent matematiskt hopplösa situation förstår jag att det orsakar ängslan, rädsla och ångest hos dem jag berättar det för. De börjar förstås genast tänka att samma sak skulle kunna hända dem och då sätter de psykologiska försvarsmekanismerna in direkt. De måste genast hitta något halmstrå av hopp att klamra sig fast vid. De måste hitta något som utesluter möjligheten att samma sak skulle kunna hända dem.

Att vara arbetslös är ingen dans på rosor även om en viß bortskämd samlingspartistisk överklaßjänta med noll självinsikt inbillar sig något annat. De flesta vet det och vill inte behöva uppleva det.

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (0)
Skriv siffran 6 med bokstäver:

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast