Svaret skyldiga

02.04.2018 kl. 09:25

Okej. Nu är jag på riktigt trött på allt. Alla ni naiva idioter (ja, jag vet, det är en väldigt elak benämning men jag bryr mig inte om att vara snäll längre) därute som älskar att helt aningslöst slänga kring er tomma, meningslösa floskler av vilka de populäraste är ”det vänder snart” och ”ge inte upp”. Det här inlägget är särskilt riktat till er.

Jag har sökt ett antal översättarjobb och fått nej överallt och de gånger jag alls får en motivering är det alltid samma djävla motivering. Det är den där saaaatans arbetserfarenheten som de tar till varenda djävla gång. Eftersom jag inte har arbetserfarenhet kommer jag inte att få något jobb och kan därigenom inte samla arbetserfarenhet. Jag kommer alltså inte ens att kunna få jobb inom den bransch jag är utbildad för, vilket betyder att mina högskoleexamina och alla år jag slösade bort på att avlägga dem verkligen är bortkastade. (Nej, jag tänker inte börja frilansa. Det vore ekonomiskt självmord. Jag är ingen företagare.) Privata sektorn har inga översättarjobb.

Det krävs att man är överutbildad för alla jobb numera, och naturligtvis att man har rätt utbildning, och att man har en arbetserfarenhet som det knappt ens är teoretiskt möjligt att ha. Så inom privata sektorn har jag ingen relevant utbildning, relevant arbetserfarenhet eller kontakter. Inom offentliga sektorn har jag ingen relevant utbildning, relevant arbetserfarenhet eller kontakter. Om vi bortser från det lilla faktum att jag är extremt introvert har jag inte råd att gå på krogen och skaffa kontakter. Jag har mindre än 200 euro i månaden när hyran är betald, och deßa pengar ska räcka till ALLT.

Jag har varken stödmånader eller energi till att slutföra en ny lång utbildning. Jag skulle ändå vara 33–35 när jag är klar, med precis lika lite arbetserfarenhet som jag har nu, så åldersdiskrimineringen skulle göra nepotismmarknaden lika otillgänglig för mig som den är nu och den nya utbildningen skulle inte ge mig någon konkurrensfördel.

Jag har skickat förfrågningar om möjligheter till arbetsprövning, jag har inte ens fått något svar. Jag har också fått förslaget att flytta till Hesa för att möjligheterna enligt påstående skulle vara större där. Hur fasen skulle jag, förutsatt att jag verkligen hade möjlighet att flytta både ekonomiskt och praktiskt, med mina förutsättningar få en lön jag kan leva på i Hesa?

Jag kommer aldrig mer att få ett jobb. Jag har inte ens i teorin en möjlighet att skapa mig en ekonomisk framtid längre. Jag kommer att gå i personlig konkurs och det jag äger kommer att tas ifrån mig. Det kommer inga goda nyheter längre. Vartenda kuvert som dimper ner genom brevinkastet är numera ännu en dålig nyhet ovanpå alla andra.

 

Så ni som tydligen vet så ***** bra. Den här vändningen ni hela tiden pratar om. När kommer den? Vad har jag för anledning att inte ge upp med tanke på de förutsättningar och omständigheter som jag redogjort för ovan?

Ni är mig svaret skyldiga.

(Jag tvivlar på att jag får någon kommentar eller något svar men kommentarer som ”ge inte upp” eller ”det vänder” skrivna i syfte att enbart trolla kommer att tas bort.)

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (4)
Skriv siffran 3 med bokstäver:
Nej fan anamma, har nog inga ord! :( Jag är säkert en av idioterna som sagt att det snart vänder. Det är ju nog helt fel för vad vet jag om det egentligen! Usch! Jag säger förlåt! helt uppriktigt från mitt hjärta!
Anne03.04.18 kl. 14:27
Jag har inget minne av att du skulle ha varit det, men jag godtar din ursäkt för säkerhets skull. Du vißte inte bättre då.
03.04.18 21:15
Ei vittu sånt skit. Folk säger så så att dom int behöver tänka destu mer på verkligheten o hur tungt vissa människor har de...o de suger! Skriv en bok om hur skit folk e eller kom me mig så rånar vi Nordea!
marrängmusslan03.04.18 kl. 18:30
Råna banker är meningslöst nuförtiden då de knappt har några kontanter på kontoren. │ Jo, jag har alltmer börjat fundera på om folk snarare säger det till sig själva och upprepar det som ett mantra för att slippa konfronteras med tanken på att någonting utom deras kontroll kan ödelägga deras vardag. Då har de i alla fall den där tröstande sagan som säger att det blir bättre bara man hoppas tillräckligt mycket (resultatet av åratal av positivitetspropaganda).│Kul att du diggar. :D
03.04.18 21:27
Ett tips. Det går att få ett frilansskattekort om man inte har en huvudsyssla. Man behöver alltså inte vara en företagare för att göra t.ex. mindre översättningsjobb, deltid etc. Det är tyvärr jättesvårt att få heltidsjobb utan de kontakter som snuttar och projekt ger. Jag kan inte lova att det vänder för någon, men jag hoppas att det gör det för dig.
A19.04.18 kl. 09:02
Frilansskattekort. Hmm, det kan vara något.│FPA får tyvärr fnatt så fort man får pengar någon annanstans ifrån. Det är därför jag är väldigt tveksam till att ta någonting som inte är minst deltid för en period på åtminstone en månad, för jag har inte råd med tre månaders karens. Det skulle leda till att jag hamnar på gatan. Jag är ju deßutom helt utestängd från utkomststödet.│Jag utesluter inte helt möjligheten att göra små översättarjobb vid sidan om ifall jag får ett annat jobb men att leva enbart på översättningen finns inte riktigt på kartan i nuläget.│Jo, jag vet att stadigvarande heltidsjobb är ganska långt borta i nuläget. Jag skulle inte ha något problem med att ta deltid om jag bara kunde lita på stödsystemen, något som deßa tyvärr inte har gett mig anledning till.
20.04.18 13:40
Absolut, ett annat deltidsjobb ger trygghet samtidigt som man försöker få sin egen branschs keikkor. Kanske det finns något jobb i t.ex. hamnen? Det allmänna bostadsbidraget är också en stor hjälp i början på karriären. Som nätverkstips ger jag att kallt skicka e-post till olika företag och säga att du gärna tar emot arbeten också med tidspress. Förr eller senare brukar det nappa. Så länge de vet att du finns att tillgå! Och som tur är det inte på krogen som kontakterna finns, e-post räcker fint. :)
A22.04.18 kl. 17:56
Hamnjobben har jag tyvärr ingen utbildning eller erfarenhet för så där kommer det nog inte att loßna något. Jag har försökt med färjorna flera gånger också men där bryr de sig inte ens om att svara.
24.04.18 16:14

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast