Beslutsångesten från helvetet

09.01.2018 kl. 16:18

Idag har jag en ännu större beslutsångest, gårdagens beslutsångest gånger 23. Nu finns det ett nytt alternativ utöver dem jag räknade upp igår.

Jag gick på ett informationsmöte om en utbildning inom infrastruktur för arbetslösa. Det lät som en utbildning som mycket väl kunde paßa mig. De som ledde informationsmötet sade att det är en bransch som skriker efter folk och att det finns gott om fasta anställningar. Jag tror förstås inte på vad någon säger längre men det här verkar å andra sidan vara det säkraste kortet just nu. Egentligen står jag ju utan någon annan tänkbar bransch att ta mig in i. Vißt, jag hade funderat på läroavtal som storkökskock eller något liknande men å andra sidan är jag inte säker på om jag är så intreßerad av matlagning att jag är villig att jobba med det i hur många år som helst.

När jag pratade med dem som presenterade utbildningen efter mötet fick jag också veta att min akademiska utbildning kan vara till viß nytta, det var åtminstone så jag förstod det.

Ett problem med själva utbildningen är att den ordnas i Salo, och jag bor i Åbo. Så resorna fram och tillbaka varje dag skulle bli väldigt dyra. (Nej, en flytt till Salo är inte möjlig.)

Översättning kommer jag förmodligen aldrig mer att jobba med, jag tänker absolut inte börja frilansa och det kan dröja flera år innan det loßnar något jobb på min praktikplats i somras, så översättningen finns inte längre på bordet. Utöver det har jag ingenting att spela med.

Till skillnad från översättningen skulle den här utbildningen också ge mig en kompetens som inte enbart gäller i Finland.

Hade jag fått som jag velat skulle jag ha tagit ett lagerjobb och hållit på med det i ett eller två år medan jag funderar på vad jag verkligen vill göra men nu har jag mindre än en vecka på mig att fatta ett väldigt avgörande beslut. Ansökningstiden till utbildningen går ut på måndag nästa vecka så nu är det snabba ryck som gäller.

Jag måste tänka igenom det här ordentligt för när ansökan en gång lämnats in kan den inte tas tillbaka utan ”giltigt” skäl. Å andra sidan kommer en sådan här chans inte emot särskilt ofta.

Nu står jag i valet och kvalet, rådvill och förvirrad.

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (2)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:
Inte för att verka nedslående, men ett icke-fast-jobb idag är ju nog mer regel än undantag. Många med mig har tillfälliga jobb, alternativt fått fast jobb via vikariat, efter ibland till och med flera år på arbetsmarknaden.

Jag skulle varmt rekommendera att ta emot också tillfälliga jobb, man vet aldrig vad det kan leda till. Dessutom är det också ett sätt att påbörja sin karriär på. Tyvärr är det nog snarast en utopi att man skulle hitta ett fast jobb direkt efter att man blivit färdig, oavsett utbildning.
Steph10.01.18 kl. 13:48
Det finns inget som nedslår mig längre. Jag har accepterat att livet redan är förstört och att det bara är en väntan på döden från och med nu, ju förr den kommer desto bättre, om jag så måste sörja för det själv. │Mitt problem är att jag inte får någonting överhuvudtaget. Inte fast, inte tillfälligt. Jag har till och med bjudit ut mig på arbetsprövning dvs. gratis arbetskraft men märkligt nog duger inte ens det åt de snåla svinen. När inte ens gratis arbetskraft duger är det nog bara att konstatera att jag aldrig mer kommer att ha ett jobb i det här landet. Jag har för lite utbildning och är för gammal för att flytta någon annanstans. Är man utanför när man fyller 25 så är man permanent utanför, och jag fyller 30 i sommar. Tåget har gått.
12.01.18 15:19
Och givetvis menade jag att ett fast jobb är mer undantag än regel idag. Inte tvärtom som jag skrev.
Steph10.01.18 kl. 13:49

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo, staden som en gång låg mitt hjärta närmast. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast