Årssammanfattning 2017 – ett år av milstolpar i bilder

30.12.2017 kl. 10:00

Jaja. Då är 2017 snart till ända. Dags att sammanfatta ännu ett år.

I början av året sade jag att 2017 hade potential att bli ett riktigt helvetesår. Jag tog ganska fel, det är 2018 som kommer att bli helvetesåret.

Min sammanfattning av 2016 finns här.

 

Januari–maj

Jag halkade på julafton 2016 och slog i armbågen rejält. Armbågen gjorde ont hela våren och ännu på sommaren kunde jag ibland känna av att det var något där även om smärtan avtog succeßivt när armbågen läkte.

Hela våren gick åt till att skriva min magisteruppsats klar. På basis av den respons jag fick hösten 2016 blev jag tvungen att skrota hela analysdelen och skriva en ny. Jag skrev hela analysdelen på ett halvår (för dem som inte är akademiker kan jag berätta att analysdelen utgör två tredjedelar eller mer, det var alltså ingen liten arbetsmängd jag presterade på kort tid). Varje fredag satt jag i ett av universitetets dataauditorier och skrev som tokig för att hinna bli klar i tid.

I början av mars åkte jag till Helsingfors för att gå på intervju för en eventuell praktikplats och i slutet av mars fick jag jakande besked.

Juni–augusti

Jag tillbringade sommaren i Helsingfors så nu kan jag säga att jag har bott i vår hufvudstad, även om det bara varade i tre månader. Jag bodde så paß lämpligt att jag kunde åka spårvagn till jobbet på morgnarna utan att behöva byta linje någonstans på vägen.

 

Min praktik var alltså på den svenska aktualitetsöversättningen vid Statsrådets kansli. Jag satt och översatte ministerietexter från finska till svenska och lyßnade på NRK hela dagarna. (Jag fick också pröva på att översätta en regeringsproposition.) Det var det bästa jobbet jag någonsin haft. Jag fick jobba centralt, jag hade utsikt över Senatstorget och domkyrkan från min favoritplats. Den här praktiken blir förmodligen också det enda jag någonsin gör i min bransch. Jag har helt övergett tanken på att jobba i min bransch.

Jag fick också skaka hand med vår statsminister på sommarfesten den 8 juni.

 

 

En bit in i sommaren upptäckte jag att det var helt onödigt att ta spårvagnen hela vägen från Senatstorget när jag skulle hem. Jag upptäckte att det var mycket bekvämare att ta ett lokaltåg till Böle och ta spårvagnen hem därifrån. Jag kunde samtidigt paßa på att fota själva stationen från olika vinklar.

 

Jag kunde tyvärr inte ta ut det mesta möjliga av min tid i Helsingfors eftersom jag var tvungen att tänka på det som kommer efter praktiktiden och min praktikersättning var så liten att jag inte kunde göra särskilt mycket på fritiden annat än att åka runt på stan med kollektivtrafiken.

 

 

Eftersom jag bodde i Helsingfors hade jag nära till Åbo så jag paßade så klart på att åka dit när jag hade chansen. Det blev sammanlagt tre besök i Åbo under sommaren. Jag hade planerat att besöka Åbo lördagen den 19 augusti men så skedde ju den där knivhuggningen dagen före och jag lade planerna på hyllan, men bara för en dag. Jag bestämde mig för att jag trots allt måste dit. Det kändes ännu viktigare nu än det hade gjort innan så jag åkte dit på söndagen istället.

 

I somras upptäckte jag också hur jag kan förbättra färgerna på mina fotografier, därför har de jag tagit efter augusti bättre och klarare färger än tidigare.

 

I slutet av augusti flyttade jag till Jeppis.

 

September–november

Jag tillbringade hösten i en frustrerande tillvaro i Jeppis. Det enda jag hade att leva på var den sista praktiklönen jag fick från praktikplatsen. Jag var fortfarande inskriven vid universitetet men kunde inte ta ut något studiestöd.

Jag har tyvärr inga bilder från 100 meter häck i år eftersom minneskortet jag hade bilderna på började krångla. Jag blev tvungen att formatera kortet så i stort sett de flesta bilder jag hade från september och oktober försvann.

Jag undrar om jag någonsin kommer att kunna använda min cykel igen, utan jobb kommer jag inte att ha råd att byta framdrevet.

Jag fick min värdelösa examen till slut. I oktober var jag på en arbetsintervju för ett översättarjobb i Lovisa, och fick det vanliga beskedet.

Jag flyttade till Åbo i slutet av november, och upptäckte vad det innebär att bli lurad av sina minnen och gå på en nit.

 

December

Julmånaden utan julfirande. Jag hade dock råd att unna mig ett biobesök så här mot slutet. Det blir det andra av de två gångerna som jag gått på bio i år. Det har ju blivit så förbaskat dyrt.

Det var mitt 2017. Det har varit ett ironiskt äckligt litet år, och någon framtid hoppas jag inte på mer.

Affe af Skrifwklaada
Kommentarer (1)
Skriv siffran 9 med bokstäver:
Trots att du haft ett dåligt år 2017 så har du i a f fotograferad en massa vackra bilder ! Jag tror nog att 2018 kommer bli bättre ! Allting är relativt, när man nått bottnet då kommer "andra andningen" och du far upp till ytan med raket fart. Man måsta bara tro på det bästa.
Ankfigur06.01.18 kl. 18:05
Jag skulle inte nödvändigtvis säga att 2017 har varit ett så dåligt år. Jag har haft värre år (du minns kanske mitt 2011). Det är mest slutklämmen av 2017 som kastar en mörk skugga över mitt sinne. Jag har slutat hoppas på att det ska bli bättre. Jag har ingen anledning att tro det, anledningar som jag har redogjort för i tidigare inlägg. │ Jo, jag är själv väldigt imponerad över min bildskörd från förra året. I synnerhet de tre sommarmånaderna i Helsingfors bjöd på rikligt med fotomöjligheter även om jag inte hann se allt det jag ville se.
06.01.18 21:50

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast