Bloggposter

Gulrött

Färgprakten börjar försvinna. Nu står novembergrånaden för dörren.

Affe af Skrifwklaada
20.10.2018 kl. 15:19

Hotell för en helg

Jag fick igår veta att två familjemedlemmar kommer hit och övernattar om några veckor. En släkting ska ha dop för något av sina barn så deßa två familjemedlemmar ska övernatta hos mig ett veckoslut. Varför de inte kan övernatta hos släktingen eller hos andra bekanta de har här på orten ifrågasatte jag inte och jag tror inte det skulle ha förändrat något. De kommer hit hur som helst.

Affe af Skrifwklaada
17.10.2018 kl. 18:45

Sprucken skalm

Nu börjar jag kanske komma någonstans, med betoning på kanske. Jag blev uppringd förra veckan, och den här veckan fick jag till och med träffa en person för en gångs skull, och den här gången verkar det vara en person som kan, om inte hjälpa mig rent praktiskt, hänvisa mig framåt till personer som kan hjälpa. Jag har som sagt varit med om vidlyftiga löften förr så jag har inga förväntningar längre.

***

Allt har gulnat runtomkring mig utan att jag har märkt det. En dag gick jag ut och det var plötsligt gult överallt.

Jag kommer nog inte att kunna kratta ute vid stugan i år. Jag kommer inte att ha råd med bußbiljetten, inte ens om den är med Onnibus.

***

När jag besökte födelsestaden i augusti hittade jag ett par gamla glasögon som fortfarande paßade mig så jag tog med dem hit och tog dem till optikern för att få skalmarna spända. Nu, 1½ månad senare, har ena skalmen spruckit. Den har inte spruckit så mycket att glasögonen är obrukbara men den har spruckit så paß mycket att det påverkar användningen. Jag behöver epoxylim eller något.

Affe af Skrifwklaada
11.10.2018 kl. 14:55

Samtalet och ciabattan

I måndags fick jag äntligen det där samtalet från FPA, och det mynnade ut i att jag ska få ett samtal från en annan instans så nu går jag här igen och väntar på att någon ska ta kontakt med mig.

***

Nu har jag hittat brödet i mitt liv: Ciabatta. Det bästa är att det finns att köpa billigt på Lidl, så billigt att det nästan inte lönar sig att köpa något annat bröd. I samband med detta har jag också upptäckt hur bra färskost smakar tillsammans med ciabatta.

***

Åbo håller på att förändras till oigenkännlighet. Jag har emellertid inga planer på att flytta härifrån så jag lär kunna hänga med i förändringarna.

Affe af Skrifwklaada
04.10.2018 kl. 18:00

Inget samtal

Ännu en djävla söndag. Jag har aldrig gillat söndagar. Under skoltiden symboliserade söndagar bara en tom mellandag mellan lördag och måndag. En mellandag som jag var tvungen att använda till att återanpaßa mig till den skolvecka som skulle börja på måndag.

Söndagarna har förstås tappat i betydelse sedan september 2017 i och med att hela veckan är som en enda lång söndag.

***

Som jag skrev i ett tidigare inlägg är allt som återstår nu bara att se hur allt jag äger förfaller utan att jag kan göra något åt det. Minneskortet till min kamera håller på att ge upp. Det börjar bli nästan omöjligt att få bilder ur det så jag vågar knappt använda det mer. Det är ingen idé att ta bilder som jag inte kan använda.

***

Jag har väntat på samtal från FPA i tre veckor nu. Det som gör mig mest förbannad är att ingen på den där inkompetenta myndigheten ens kan tala om varför samtalet dröjer. Man skulle ju tro att de var intreßerade av att ringa mig så fort som möjligt eftersom det var rehabilitering jag ville diskutera men tydligen är inte så viktigt att få arbetslösa i jobb.

***

Affe af Skrifwklaada
30.09.2018 kl. 15:05

Det finns inga konsekvenser längre

Jag försöker återuppliva min bloggvana men det går ganska trögt. Det kan förstås ha att göra med att jag inte har något nytt att berätta om någonting alls egentligen, eftersom inga konkreta förändringar har inträtt. De kommer att inträda heller.

Min dagbok består egentligen bara av notiser om vardagliga händelser och hur utan framtid jag är.

Samtidigt måste jag erkänna att den likgiltighet situationen har skapat hos mig länder mig viß glädje eftersom jag inte längre behöver ta hänsyn till folks gycklande. Jag behöver inte bry mig om folks löjliga regler, godtyckliga normer och konventioner. Det finns inget att hota mig med längre. Jag kan äntligen säga vad jag tycker och strunta i konsekvenserna, det finns inga konsekvenser.

Affe af Skrifwklaada
27.09.2018 kl. 19:48

Tålamod

”Du måste bara ha tålamod”. Jag skulle ha kunnat säga samma sak till er ett antal gånger, FPA. Eller kanske inte när jag tänker efter. Är det något ni har så är det tålamod för ni har ju inte direkt bråttom med att hantera ansökningar. Lite störande blir det ju när man ska bli uppringd efter två dagar och inte hör något på en vecka.

***

Nu har jag varit arbetslös i ett helt år. Nu ska det till rejält med långsökta argument för att få det till att jag fortfarande skulle ha någon form av framtid.

***

Åbodagsfyrverkerier i söndags.

Affe af Skrifwklaada
18.09.2018 kl. 14:20

Köer

Köer, köer, köer. Det är köer överallt. Det är som om man bodde i Sovjetunionen under deß sista år.

Jag fick en remiß till en undersökning men det är typ 200 remißer före min i kön, de sade att undersökningen förmodligen sker först på våren 2019. Nåja, hur mycket tid som rinner iväg är sak samma för mig numera.

Affe af Skrifwklaada
17.09.2018 kl. 09:20

Ett år senare

Idag har det alltså gått ett år sedan terrordådet här i Åbo. Mina spontana tankar.

Jag bodde inte i Åbo när det hände (även om jag längtade hit så det gjorde ont när jag inte bodde här) utan jag bodde ju i Helsingfors så det kändes inte som att det kom nära inpå mig trots att jag tidigare hade bott i Åbo och gått över och förbi Salutorget flera gånger i veckan under flera års tid.

Jag var inte förvånad över att det skedde ett terrordåd i Finland. Det hade ju skett titt som tätt i Europa under de två föregående åren och det hade deßutom krupit närmare oß med terrordåd i både St Petersburg och Stockholm, en halv vecka från varandra. Jag påpekade till med för en bekant i en chatt att det nu bara var en tidsfråga innan det rinner blod på Helsingfors gator. Jag till och med tittade lite extra omkring mig när jag gick på gatorna i Helsingfors ifall någon skulle hålla på med något mißtänkt. Jag hade hela tiden väntat mig att något skulle hända i Helsingfors men så skedde det i Åbo istället. Det var det enda som överraskade mig i hela tragedin.

Jag kan inte säga att jag känner mig otryggare eller att min syn på Åbo, världen eller någonting alls har förändrats när allt kommer omkring. Jag fortsätter mig liv precis som jag alltid har gjort, tills vidare i alla fall.

Affe af Skrifwklaada
18.08.2018 kl. 09:35

Det var ingen lösning trots allt

Jag undrar om någon någonsin har kommit så nära ett jobb utan att få det som jag var i juli månad. De ringde i slutet av juni från ett bemanningsföretag och sade de behövde en inhoppare. Det skulle bara bli enstaka skift här och där till en början.

Jag svarade ja och antog att nu kanske vändningen kommer. Jag skaffade arbetskläder (delvis på egen bekostnad) och började försöka ta emot skift, men det blev aldrig mer än försök. Jag fick av olika anledningar aldrig några av de skift jag försökte ta emot.

Till sist slutade erbjudandena att komma helt och jag skrev till bemanningsföretaget och frågade varför jag plötsligt slutade få erbjudanden. Det visade sig att de inte kunde erbjuda mig skift hos en av deras kunder eftersom jag tidigare hade sökt jobb hos denna kund direkt (om det beror på bemanningsföretagets interna regler eller om det beror på att kunden inte vill ha mig av samma anledning som de nekade mig anställning fick jag inte veta och det är egentligen sak samma). Den kunden stod för cirka 95 procent av de skift jag erbjöds. Jag har inte fått ett enda skifterbjudande på två veckor nu.

Nu är det dags att dra slutsatsen att det inte blir något av det här heller. Om jag var mindre cynisk än jag egentligen är skulle jag konstatera att det bara är att börja skriva ansökningar igen, men varför i helsicke skulle jag göra det? För att det har fungerat så bra hittills?

***

Affe af Skrifwklaada
06.08.2018 kl. 15:26

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast