Bloggposter

Beroende

Under min datorlösa vecka upptäckte jag hur beroende jag är av datorn och vilken stor del av mitt liv den numera utgör. När det gick upp för mig att den var trasig konstaterade jag för mig själv att jag var totalt lamslagen.

Jag använder ju den för nästan all min kommunikation. Jag uträttar nästan alla mina ärenden med den, men den är så mycket mer. Det är med den jag underhåller mig själv när jag har tråkigt. Det är den som får mig att tänka på annat när jag behöver det.

Kanske lät jag den bli lite för viktig för mig.

***

Jag kommer knappt ihåg vilka bilder jag hade tänkt ha med i årssammanfattningen. Det ska bli intreßant att jämföra med originalet, när jag väl har fått originalet ur den gamla hårddisken det vill säga.

***

Jag prövade att steka ägg för första gången i mitt liv förra veckan och det var första gången på över 20 år som jag åt stekta ägg. Det smakade lika vidrigt som när jag var liten så jag lär inte göra om det på ett tag, om jag inte prövar att sätta stekta ägg på en smörgås förstås.

***

Affe af Skrifwklaada
15.12.2018 kl. 22:12

Den långa veckan

Jag har varit utan dator i en hel vecka, och det har varit en väldigt lång vecka. Min gamla dator gick sönder under en uppdatering på grund av ett litet mißtag från min sida. Den här veckan har minsann lärt mig en del om mig själv då jag inte har haft något internet att distrahera mig med. Jag har blivit påmind om mycket som jag har stuvat in i psykets mörkaste vrår och som jag också har försökt hålla där.

 

Hela den här veckan har varit en enda lång rad av nätter då jag knappt har kunnat sova. Jag blev tvungen att ta långa promenader mitt i natten för att kunna somna, igår var jag förutseende och tog en promenad strax innan jag gick och lade mig eftersom jag räknade med att det inte är någon vits att försöka somna annars. Först trodde jag att det beror på att jag är nätberoende men sedan slog det mig att jag ju brukar stå framför datorn. Jag var helt enkelt rastlös av att ha legat och läst dagarna i ända.

 

Under min datorlösa vecka upptäckte jag också världens härligaste radiokanal vars profil uteslutande går ut på att spela 90-talslåtar dagarna i ända.

 

Hela min årssammanfattning gick förlorad så nu måste jag skriva om alltihop och välja ut bilder en gång till. Eller, den är i praktiken förlorad tills vidare. Hårddisken är oskadd men jag kommer inte att ha råd att låta ta loß den på åtminstone ett år framöver.

Affe af Skrifwklaada
13.12.2018 kl. 19:25

Lite värde kvar

Jag upptäckte att jag fortfarande har lite värde kvar på mitt presentkort som jag fick på praktikplatsen ifjol. Det skulle vara i kraft i två år så det börjar bli dags att göra av med värdet på den. Det får bli en liten julklapp till mig själv. Till mig själv från mig själv, betald för av mina före detta arbetskamrater.

Affe af Skrifwklaada
03.12.2018 kl. 21:05

Två dagar till december

Det känns fortfarande lite underligt att bo i Åbo utan att studera. Jag får fortfarande en konstig känsla av att inte stiga upp och gå till ÅA på föreläsningar på morgnarna.

***

Jag har alltid gillat december. Jag gillar den där ”inför jul”-stämningen jag får direkt första december infaller. Det är nästan så jag önskar att jag hade fler julprydnader än bara en rödmålad prydnadsjulbock av trä så jag skulle få det mera juligt hemma.

Nu ligger det deßutom lite snö på marken så i år kanske det äntligen blir en vit jul även bokstavligen och inte bara i betydelsen alkoholfri, mina jular ju varit sådana ändå.

Jag har bestämt mig för att inleda december med att läsa ny skönlitteratur. Det blir första gången sedan 2013 eller 2014.

***

Affe af Skrifwklaada
28.11.2018 kl. 19:50

Ett år senare

Idag har det gått ett år sedan jag flyttade hit, och hela det här året är att betrakta som totalt bortkastat. På många sätt står jag fortfarande i samma ruta som när jag skrev det här inlägget och det här inlägget. Med den lilla skillnaden att jag har gått in i långt fler återvändsgränder och jag har sett fler möjligheter kroßas än vad som var fallet för ett år sedan.

Affe af Skrifwklaada
25.11.2018 kl. 11:25

Dagens irritationsmoment

Det här har irriterat mig i flera år men idag irriterade det mig i kubik: Folk som går med kundvagnar i affären och inte tittar efter var de går! Alltså seriöst! Tar du en kundvagn och går omkring med den ska du hålla koll på vart du går!

Jag vet inte hur många gånger det kom en person emot mig och vi var på kollisionskurs idag när jag handlade. Folk gick med sina kundvagnar och tittade åt alla håll utom åt det håll de var på väg mot. Ögonen och ansiktet var riktade åt ett helt annat håll och en halvsekund före krock upptäckte de att de helt hade blockerat min väg och var på väg att krocka med mig.

***

Affe af Skrifwklaada
16.11.2018 kl. 13:16

Avstängd e-post

Det hade helt gått mig förbi att det är Gustav Adolfsdagen/svenska dagen idag. Jag har haft så mycket annat att hålla reda på hela hösten att självaste hösten har flugit mig nästan helt förbi. Jag har konstant haft andra tankar som surrat runt i huvudet på mig.

***

Mitt e-postkonto vid ÅA stängdes ner igår så nu är en av de sista konkreta länkarna till min studietid borta. Nu är det bandet kapat i alla fall. Det lustiga är att de band bakåt som jag skär av inte ersätts av några band framåt.

Affe af Skrifwklaada
06.11.2018 kl. 18:05

Always two there are

Ännu en gång står jag med två olika alternativ och de är båda väldigt attraktiva. Vilket val skulle jag ångra mer om 10 år, om jag fortfarande lever då? Det är en fråga jag måste ställa mig för vilket alternativ jag än väljer så kommer jag ändå i något skede att ångra att jag inte valde det andra alternativet.

Samtidigt hänger båda på en väldigt smal tråd eftersom det finns en bakre tidsgräns och det blir väldigt tajt.

***

Jag måste skaffa en kamera som tar bättre nattbilder. Min nuvarande verkar bara kunna röra sig mellan två inte alltid tillfredsställande alternativ.

Affe af Skrifwklaada
25.10.2018 kl. 20:20

Kapa banden?

Hela 2018 har känts som en enda utdragen epilog till 2017, särskilt hösten 2017, men nu känns det som om jag förmår låta bli att tänka på det. Nu börjar det äntligen kännas som om jag kan lägga 2017 till vila och låta året sjunka in i historien och bli en erfarenhet bland alla andra. Nu börjar det äntligen kännas som om jag kan kapa några emotionella band till mitt förflutna.

Jag börjar till och med bli beredd att låta mitt e-postkonto vid ÅA stängas ner. De flesta skulle säkert tänka ”Äh, det är bara ett e-postkonto. Stäng ner skiten!” men vißa så kallade band till mitt förflutna är viktiga för mig och jag kan inte kapa dem bara så där. Det där e-postkontot är en av få direkta länkar till min studietid som jag fortfarande har kvar så det är inget jag gör mig av med lättvindigt eftersom dylika länkar är viktiga för mig.

Egentligen har jag ju bara haft det där e-postkontot av rent sentimentala skäl. Jag har inte haft någon egentlig nytta av det. Jag har fått veta om några lediga jobb via det men jag har inte fått något av de jobben, och jag har sökt några av dem på allvar. Egentligen har jag inte haft någon nytta alls av e-postkontot sedan jag tog examen och lämnade ÅA så egentligen får jag ingen valuta för pengarna jag blir tvungen att betala för att behålla det.

Affe af Skrifwklaada
22.10.2018 kl. 16:20

Inget hotell trots allt

Det är lördag kväll, och jag har tråkigt. När jag har tråkigt på lördagkvällar blir jag både sentimental och börjar tänka på hur tomt och innehållslöst jag tycker livet är numera. Hela 2018 har varit så här, ett slags jobbigt mellanår. Jag kommer i framtiden att titta tillbaka på 2018 och tycka att det är ett ännu mer bortkastat år än 2011 var.

Rastlöshet är icke sunt för människan, men med lite tur slipper jag snart vara rastlös.

***

Jag kommer inte att vara något hotell trots allt. Familjemedlemmarna hittade en annan inkvartering, men jag klagar inte. Jag får ju ha lägenheten för mig själv även de där dagarna. De kommer att komma här förbi hur som helst.

***

Affe af Skrifwklaada
20.10.2018 kl. 22:15

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast