Bloggposter

Positiv överraskning

I fredags gick jag en kurs för att få truckkörkort (något som egentligen inte finns rent officiellt). Jag tror jag fick godkänt. Utbildaren var en man i 60-årsåldern som pratade en bredare finsk åbodialekt jag är van vid så jag är inte helt säker på att jag förstod allting.

Om det inte blir något av den där utbildningen i Salo har jag åtminstone arbetssäkerhetskort och truckkörkort, och deßa utgör mina sista chanser att ta mig in på nepotismmarknaden.

***

Positiva överraskningar inträffar ibland! Just nu råkar flera utgifter ha klumpat ihop sig på en gång så jag fruktar att jag blir tvungen att låta bli att äta i veckor för att ha råd att betala dem.

En bekant jag har hörde emellertid av sig och erbjöd sig att hjälpa till genom att ge mig en liten summa. Den summan kan mycket väl visa sig rädda hela den här veckan för mig.

Stort tack till dig ännu en gång. Jag är skyldig dig en tjänst.

Affe af Skrifwklaada
29.01.2018 kl. 22:52

Valdag

I julas när jag gick till biblioteket upptäckte jag ett exemplar av den lärobok i kinesiska som jag själv har och som användes på grundkursen i språket jag gick läsåret 2013–2014, och jag blev överlycklig.

Det följer nämligen med en CD-skiva med hörövningar och min skiva hade blivit skadad så jag har saknat flera stycken, men nu har jag allihop så nu kan jag repetera ordentligt.

***

Jag kommer att bli tvungen att låta bli att äta i en hel månad om jag ska kunna betala alla räkningar jag har.

***

Det är vißt valdag idag. Egentligen är det ganska intreßant att det här valet får så mycket uppmärksamhet då presidentvalet ju är det oviktigaste av våra val. Det är ju det val vars resultat inte förändrar absolut någonting.

***

Affe af Skrifwklaada
28.01.2018 kl. 14:01

Brevet

Det har börjat hända saker. Jag fick ett brev från arbetsbyrån där det stod att jag på ett vißt datum ska infinna mig i Salo på Salon seudun ammattiopisto för antagning till den där utbildningen för arbetslösa.

Det blir alltså en tur till Salo i en nära framtid.

***

Affe af Skrifwklaada
24.01.2018 kl. 13:59

Skrivstilen och jag

Inspirerat av avsnitt 111 av Ted & Kaj-podden (21 minuter in) där de kom in på skrivstil. Ja, jag lyßnar med lite fördröjning då jag föredrar att lyßna på flera avsnitt på en gång.

 

Jag började skolan i slutet av 90-talet och vi lärde oß skrivstil på tvåan, dvs. läsåret 1997–1998. Det är med andra ord 20 år sedan jag lärde mig skrivstil men jag är inte riktigt säker på om jag verkligen har använt skrivstilen ända sedan deß. Jag har sett mina skrivhäften från fjärde klaß och redan då använde jag skrivstil men jag är inte säker på om jag använde den redan på trean. Jag var väldigt dålig i skolan när jag gick på trean. Jag hatade i princip skolan när jag gick på trean så när tredje läsåret var till ända förstörde jag allt skolmaterial från det läsåret så det finns ingenting kvar. Om inte i 20 år så åtminstone i 18 med andra ord.

 

Jag kände kanske lite motvilja mot skrivstilen i början men jag började ganska snabbt gilla den. Jag blev till och med så van med den att jag efter ett tag inte ens kunde skriva vanliga textade bokstäver mer. Både morsan och styvfarsan blev väldigt mißnöjda med detta. I synnerhet när jag gick i högstadiet blev det många gånger tjafs om min handstil. Den blev ett av många ämnen som det startades gräl om i tid och otid. De kunde inte läsa min handstil påstod de vilket var ganska märkligt med tanke på att alla lärare i högstadiet kunde läsa min handstil (det var först i gymnasiet jag stötte på en lärare som inte kunde läsa min handstil och det har aldrig hänt sedan deß).

Det låter kanske konstigt men skrivstilen blev nästan en del av min frigörelsekamp, precis som det blev en del av min frigörelsekamp att stanna hemma istället för att gå ut på helgerna under hela min tonårstid.

 

Så fort jag skriver något med en penna är det skrivstil som gäller än idag. Till och med när jag skickar brev skriver jag adreßen med skrivstil och åtminstone hittills har mina försändelser kommit fram.

Jag brukar säga att jag inte ens kan skriva textade bokstäver vilket dock bara är en halvsanning. Jag kan skriva textade bokstäver men varje gång jag gör det spänner jag handen så mycket att jag får fruktansvärt ont i den. Det går också betydligt långsammare när jag försöker skriva textade bokstäver. Det är rena drömmen att göra anteckningar när man behärskar skrivstil. Jag ryser vid blotta tanken på att göra alla anteckningar jag gjort både i skola och på universitet med textade bokstäver. Jag skulle förmodligen ha spänt handen så mycket att den hade fallit av.

Affe af Skrifwklaada
21.01.2018 kl. 15:04

Åbo i vinterskrud

Jag har inte upplevt en vit vinter här sedan vintern 2012–2013 så därför kände jag mig lite extra upp i varv idag när jag tittade ut och såg att Åbo klätt sig i en ganska hänförande vinterskrud.

 

Affe af Skrifwklaada
20.01.2018 kl. 18:45

Jag fryser igen

Jag sökte in till den där utbildningen i alla fall. Inget är förstås garanterat bara för att jag sökt in. De ska fortfarande intervjua mig och allt det där så det kan fortfarande gå så att det inte blir någonting av det.

Det är lika bra att gripa tag i den här möjligheten nu när den en gång har uppenbarat sig. Jag har egentligen inga andra möjligheter när allt kommer omkring. Onödigt att fundera på om jag är ”intreßerad” eller inte. Sedan när får någon jobba med det de verkligen är intreßerade av.

***

Min långsamma bantningskur, som egentligen bara går ut på att jag står mer än jag sitter, börjar ge resultat. Det är bara någon enstaka minusgrad därute men jag fryser som jag inte har gjort på flera år vid de här temperaturerna.

Affe af Skrifwklaada
15.01.2018 kl. 13:20

Det blir nog inte av

Den där utbildningen kan komma att ryka i alla fall. Jag har inte råd med resorna, även med stödet jag skulle få, och deßutom har jag inte råd att skaffa bil vilket är ett slags krav för att man ska kunna gå den. Harmt.

Tillägg 15:45 Efter ett samtal till en av kontaktpersonerna fick jag veta att det kan gå trots att jag inte har en egen bil. Jag söker in dit!

Affe af Skrifwklaada
12.01.2018 kl. 14:55

Beslutsångesten från helvetet

Idag har jag en ännu större beslutsångest, gårdagens beslutsångest gånger 23. Nu finns det ett nytt alternativ utöver dem jag räknade upp igår.

Jag gick på ett informationsmöte om en utbildning inom infrastruktur för arbetslösa. Det lät som en utbildning som mycket väl kunde paßa mig. De som ledde informationsmötet sade att det är en bransch som skriker efter folk och att det finns gott om fasta anställningar. Jag tror förstås inte på vad någon säger längre men det här verkar å andra sidan vara det säkraste kortet just nu. Egentligen står jag ju utan någon annan tänkbar bransch att ta mig in i. Vißt, jag hade funderat på läroavtal som storkökskock eller något liknande men å andra sidan är jag inte säker på om jag är så intreßerad av matlagning att jag är villig att jobba med det i hur många år som helst.

När jag pratade med dem som presenterade utbildningen efter mötet fick jag också veta att min akademiska utbildning kan vara till viß nytta, det var åtminstone så jag förstod det.

Ett problem med själva utbildningen är att den ordnas i Salo, och jag bor i Åbo. Så resorna fram och tillbaka varje dag skulle bli väldigt dyra. (Nej, en flytt till Salo är inte möjlig.)

Översättning kommer jag förmodligen aldrig mer att jobba med, jag tänker absolut inte börja frilansa och det kan dröja flera år innan det loßnar något jobb på min praktikplats i somras, så översättningen finns inte längre på bordet. Utöver det har jag ingenting att spela med.

Till skillnad från översättningen skulle den här utbildningen också ge mig en kompetens som inte enbart gäller i Finland.

Hade jag fått som jag velat skulle jag ha tagit ett lagerjobb och hållit på med det i ett eller två år medan jag funderar på vad jag verkligen vill göra men nu har jag mindre än en vecka på mig att fatta ett väldigt avgörande beslut. Ansökningstiden till utbildningen går ut på måndag nästa vecka så nu är det snabba ryck som gäller.

Jag måste tänka igenom det här ordentligt för när ansökan en gång lämnats in kan den inte tas tillbaka utan ”giltigt” skäl. Å andra sidan kommer en sådan här chans inte emot särskilt ofta.

Nu står jag i valet och kvalet, rådvill och förvirrad.

Affe af Skrifwklaada
09.01.2018 kl. 16:18

Konstigt läge

Nu har jag hamnat i ett väldigt konstigt läge. Fram till förra veckan vißte jag bestämt att jag inte kommer att kunna ta mig någonstans utan att utbilda mig eller gå en kurs som ger någon form av certifikat eller något. Förra veckan fick jag ett meddelande om att de vill ha mig på intervju för ett jobb jag hade sökt och som jag bedömer att jag har en bra chans att få.

Detta samtidigt som jag hade bestämt mig för att gå två kurser för två olika kort som jag måste ha för att kunna ta mig in i den bransch jag hade tänkt försöka ta mig in i, så situationen har förändrats en aning. En kurs för det ena kortet är jag redan anmäld till och nästa kurs för det andra kortet ordnas först i slutet av januari och anmälningstiden börjar först nästa vecka.

 

Så nu sitter jag här med en gnutta beslutsångest.

Ska jag helgardera genom att gå båda kurserna även om jag får det där jobbet jag ska på intervju, och verkligen tar emot det, för nästa vecka?

Ska jag strunta i kursen för det andra kortet om jag får jobbet jag ska på intervju för nästa vecka?

Ska jag ta jobbet om jag får det även om det inte riktigt är min bransch och hålla på med det på obestämd tid tills jag tröttnar?

Ska jag tacka nej till jobbet jag ska på intervju för och bara hoppas på att det ska loßna ett jobb som kräver de två korten? (Jag pratade med en person på arbetsbyrån som sade att om jag tar de båda korten och anmäler mig hos några bemanningsföretag kommer det säkert att loßna något, men jag tror som bekant inte på någonting folk säger mer.)

Det hela handlar sist och slutligen om vad jag har möjlighet att få och vad som ger högre lön, samtidigt som jag är lite orolig för att betala för något i onödan. Jag har ju redan ett studielån för en examen som är totalt värdelös.

Å andra sidan förlorar jag inget på att ha de där korten även om jag tackar ja till jobbet jag ska på intervju för. Trivs jag inte har jag ju två certifikat som gör att jag kan få ett annat jobb (enligt påstående).

Affe af Skrifwklaada
07.01.2018 kl. 15:30

Tre dagar

Vi är tre dagar in i det nya året och inget har ju egentligen förändrats, förutom att jag numera är en av de olyckliga satar som omfattas av den där korkade ”aktiverings”mallen som vår klent begåvade regering genomdrivit. De kommer knappast att ändra sig även om hela Finlands befolkning skulle skriva under medborgarinitiativet. Prestige är en mycket stark motivation för att göra något korkat.

***

Nyårsafton var ganska händelselös. Jag tog en promenad på förmiddagen och åt en nyårsmiddag bestående av en Quattro med mycket extra fyllning. Jag hade tänkt göra det redan på julafton men plånboken sade nej nej nej så det blev inget av det på julafton. Det blev alltså nyårsafton istället.

 

Jag gick en tur till området vid Caribia och Studentbyn och upptäckte att Caribias parkering, som jag gick förbi nästan varje dag de förra gångerna jag bodde i Åbo, har förvandlats till en betongbunker som ska bli studentbostäder.

Så här såg det ut när jag i maj 2015 stod på samma ställe som i förra bilden.

 

Och så finns det ju ofta ett och annat roligt meddelande.

***

Jag tittade förstås också på fyrverkerierna.

Affe af Skrifwklaada
03.01.2018 kl. 15:55

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo, staden som en gång låg mitt hjärta närmast. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast