Bloggposter

Bitter

Jag blir lite bitter när jag tittar ut. Det snöade rejält inatt och nu möts man av ett vinterlandskap när man tittar ut, och jag är tvungen att sitta inne. Jag kan inte gå ut och fotografera eftersom mina symtom blir värre så fort jag stiger utanför dörren.

Affe af Skrifwklaada
23.01.2019 kl. 10:10

En gammal vän på besök

Det började i lördags med att jag fick ont i halsen. Det blev värre i söndags och igår hade jag ont i nästan varenda led, värk i nacken och knappt energi till någonting överhuvudtaget. Jag har med andra ord fått min gamle vän influensa på besök igen och den här gången är han nästan jobbigare än han någonsin har varit.

Min hittills jobbigaste influensa hade jag i augusti 2017 men den här är ganska äcklig den också. Jag kan inte vara någonstans där det är varmt (som till exempel min lägenhet) eftersom min kropp redan är varm nog av influensan så svetten rinner och det känns som det gjorde i somras av den infernaliska värmen. Jag kan inte vara någonstans där det är kallt eller svalt heller eftersom det gör mina andra symtom värre.

 

Man borde ju egentligen inte gå ut när man har influensa men eftersom jag bor ensam finns det ingen annan i hushållet som kan gå och handla när kylskåpet blir helt tomt. Jag var tvungen att gå ut igår och det var nätt och jämnt så jag orkade släpa mig tillbaka hem.

***

Affe af Skrifwklaada
22.01.2019 kl. 09:30

En lösryckt tanke om whatabaoutism

En alternativ rubrik kunde vara ”Varför användningen av begreppet whataboutism avslöjar att du är intellektuellt lat”.

Begreppet dyker upp med jämna mellanrum och Institutet för språk och folkminnen tog också upp det på sin nyordslista så vi får betrakta det som något etablerat. Själv brukar jag säga att det används av hycklare som blir påkomna med sitt hyckleri och försöker rädda ansiktet.

En tanke som slog mig för ett tag sedan är att det också är ett tecken på intellektuell lättja. Om man anser en jämförelse vara irrelevant borde man också kunna redogöra för anledningen till att den är irrelevant. Att kalla något whatabaoutism, och inte ge någon förklaring till varför det som motdebattören tar upp är irrelevant, är samma sorts arroganta lättja som att spotta ur sig ”läs på” i tid och otid.

Affe af Skrifwklaada
12.01.2019 kl. 18:00

Luftanfall!

Jag blev angripen från luften idag, av en kråka. Jag skulle gå och handla när jag kände något tungt falla på min vänstra axel. Jag trodde först att det var en liten sten som någon hade kastat på mig men när jag tittade ner mot marken såg jag att det var en stor, torr brödbit. Sedan tittade jag runt mig för jag var fortfarande inställd på att någon kastade saker på mig, men när jag tittade uppåt såg jag en scen som hämtad ur en Hitchcockfilm: Det kryllade av kråkor överallt! Det fanns så många av dem att jag ställde mig under ett tak tills de försvann. Lyckligtvis blev det inte mer än en brödbit.

***

Mina gamla hörlurar slutade fungera igår. De här var sällsynt kortlivade, de klarade sig inte ens ett helt kalenderår. Å andra sidan kostade de bara 15 euro så jag ska kanske inte vänta mig någon särskilt långvarig hållbarhet.

***

Affe af Skrifwklaada
10.01.2019 kl. 20:30

Hej 2019

Så där. 2019 är nu några dygn gammalt. Det här året kan föra med sig en del förändringar men ingenting är spikat än.

***

Jag kom tillbaka till Åbo i mitten av förra veckan. Bußresan söderut var nästan lika outhärdlig som bußresan norrut, men bara nästan eftersom vi fick åka i en bekvämare buß och jag fick gångplats så jag hade mer plats att bre ut mig på. Det blir inga fler bußresor som varar i mer än tre timmar om jag kan undvika det.

Affe af Skrifwklaada
03.01.2019 kl. 13:00

Årssammanfattning 2018

Jag blev tvungen att skriva en ny årssammanfattning i december efter att den ursprungliga blivit otillgänglig eftersom min gamla dator gick sönder.

Ifjol skrev jag att 2017 hade varit ett ironiskt, äckligt litet år men 2018 har varit en enda djävla mardröm från början till slut, med något fåtal ljuspunkter. Jag tror inte man förstår hur djupa ärr det här året har lämnat hos mig om man inte själv har genomlevt det. All förtvivlan och ilska jag har känt det här året. Allt hat mot världen.

2018 har varit ett år av insikter. Flera av dem kan jag inte skriva om här än men en av den kommer med all säkerhet att visa sig särskilt viktig i framtiden, hur mycket framtid jag nu sedan har.

Den här sammanfattningen blir väldigt fattig eftersom det har hänt mycket under det här året som jag inte tänker skriva om här. Min sammanfattning av 2017 finns här.

 

Januari-maj

Året började i väldigt hopplösa tecken. Jag skickade ansökningar till höger och vänster och de gånger jag ens fick svar var deßa svar nekande. Jag skaffade mig till och med två kort för pengar jag egentligen inte hade men det ledde inte till någonting heller.

Under våren kom jag fram till att jag aldrig kommer att kunna jobba med det jag utbildade mig till. Det kommer inte att gå. Jag sökte några tjänster, bland andra svenska ambaßaden och Pargas stad (som jag aldrig mer kommer att besöka bortsett från den där fredagen i april när jag åkte dit på intervju), men det blev nobben på alla så jag bestämde mig för att inte slösa tid på att försöka ta mig in i branschen. Jag streßade till och med upp mig över mitt universitetsbetyg helt i onödan. Den branschen är inte värd besväret, jag har slösat bort sju år av mitt liv.

Jag har nog aldrig upplevt en så här vidrigt frustrerande vår förut, den fick mig att kräva svar och gav mig en

och annan insikt.

 

I mars fick jag veta att jag har en förhöjd, genetiskt betingad risk att få diabetes. Underbart! Allt som gör det här skitlivet värt att leva ska tas ifrån mig.

Det blev en ordentlig vinter i alla fall. Auran frös till och med till. Som klimatförändringen fortskrider lär vi väl just i deßa tider uppleva de sista vintrarna på de här breddgraderna.

I april stekte jag för första gången champinjoner och använde dem i matlagningen, och de har sedan deß varit ett ofta återkommande inslag i min matlagning.

 

I slutet av maj och i början av juni läste jag Sagan om ringen på tyska som jag har planerat att göra i flera år men som jag tidigare inte har haft tid eller möjlighet till. Jag läste också igenom alla Harry Potter-böckerna för första gången på kanske 10 år.

 

Även om sommaren var kvävande het så bjöd ju även slutet av april och maj på en väldigt varm period.

 

Juni-Augusti

Det jag minns bäst av sommaren 2018 är värmen. Jag minns varken när den började eller när den slutade men jag minns att den var nästan outhärdlig och att det kändes som om den aldrig skulle ta slut då den ju höll på i flera veckor. Under den varmaste perioden gick jag inte ens ut på dagarna. Jag gick ut på morgonen för att uträtta ärenden och handla men jag såg till att snabbt ta mig hem.

 

Samtidigt kändes hettan onödig eftersom det knappt åskade alls i sommar, det åskade i 10 minuter en söndag morgon i juli men det var allt.

Jag bestämde mig också för att aldrig mer ägna min födelsedag någon tanke. Ja, jag blev ganska bitter av att inte ha råd att fira min 30-årsdag ordentligt.

 

En annan årsdag kom och gick.

Jag blev tvungen att åka till födelse- och uppväxtstaden för att klippa häcken som vanligt. Man kan betrakta det som en sorts semester. Jag fick i alla fall paus från livet ett tag.

 

September–december

Jag återvände till Åbo i början av september.

Jag fick en remiß till en undersökning men själva undersökningen lär inte ske förrän våren 2019 så jag vet fortfarande inte om jag har något eller inte.

I oktober började jag känna att jag kan låta delar av det förflutna bli en del av historien. Hösten bjöd på färgprakt som vanligt.

 

Min dator gick sönder och det var nog en av de värsta kriserna jag har varit med om under 2018 för med datorn försvann egentligen allt, tills vidare åtminstone. Hårddisken går fortfarande att använda och det är relativt billigt att låta plocka loß den, jag måste bara få fram pengarna någonstans ifrån. Den datorlösa veckan visade verkligen hur datorberoende jag är. Jag är inte riktigt förtjust i min nya dator men kostnaden dikterade ganska hårt vad jag måste stå ut med.

 

Det här är nog ett av de värsta åren jag någonsin har upplevt. Jag vet inte om det är något annat år som har skakat om mig så här grundligt och kroßat så här djupt rotade illusioner hos mig som 2018 har gjort (2006 kommer närmast när jag tänker efter). Jag har nog aldrig sett verkligheten så här tydligt och avskalat som jag gjort 2018. Jag kan inte sätta fingret på det men något i mig är radikalt annorlunda den 31 december 2018 än det var den 1 januari 2018.

Nåja. Detta skitår 2018 är åtminstone över nu och jag kommer inte att sakna det. Om jag saknar det i framtiden betyder det ju att jag har det värre än jag har haft det.

 

Ett musikstycke som ganska perfekt beskriver vad jag kände under våren.

Affe af Skrifwklaada
31.12.2018 kl. 00:00

Imorgon: Städning

Här är vi då. De sista dagarna av detta skitår 2018 flyger förbi. Jag ska försöka nyårsstäda imorgon så att jag åtminstone kan fira nyår utan att få lungorna fulla av damm.

***

Bußresan söderut var nästan lika outhärdlig som bußresan norrut, men bara nästan eftersom vi fick åka i en bekvämare buß och jag fick gångplats så jag hade mer plats att bre ut mig på. Det blir inga fler bußresor som varar i mer än tre timmar om jag kan undvika det.

***

Jag undrar vad jag har gjort min nacke egentligen. Den har varit stel i två dagar nu. Den är lite mjukare nu men igår morse var den stel som en lutfisk.

***

Affe af Skrifwklaada
29.12.2018 kl. 19:00

Aldrig mera buß (om jag själv får välja)

Idag har jag lärt mig att jag inte ska åka buß om jag måste sitta i den i flera timmar. Bußresan på sex timmar var något av en plåga. Förutom att jag mådde illa under nästan hela resan var jag tvungen att sitta i en så galen ställning att jag fick ont i både svanskotan och korsryggen.

Jag vet inte hur jag gör nästa gång jag måste åka hit men buß blir det i alla fall inte. Tåg är ju dyrt så som mitt liv ser ut nu är tågresor uteslutna. Liftar man slutar det väl med att man blir rånad och dumpad någonstans.

***

Jag har inte läst någon ny skönlitteratur på flera år och nu i december har jag redan läst ett verk och nu håller jag på med den andra. Jag har länge velat läsa Inferno av Dan Brown och nu när jag ändå ska tillbringa julen i staden där jag alltid har långtråkigt tyckte jag att jag lika gärna kan paßa på att låna den.

Affe af Skrifwklaada
21.12.2018 kl. 23:05

Jag måste ha

Jag måste ha min gamla hårddisk plockad ur datorn. Det börjar bli en besatthet hos mig nu. Det var så många program som blev otillgängliga, och som jag verkligen behöver, när den gamla datorn blev oanvändbar. Problemet är att det kostar några tiotals euro som jag egentligen inte har. Jag är så nära men ändå så långt borta.

Nåja, det kostar åtminstone bara några tior och inte flera hundra eller flera tusen euro.

Affe af Skrifwklaada
19.12.2018 kl. 21:10

Ovant

Jag försöker fortfarande vänja mig vid den nya datorn men övergången lämnar smolk i bägaren. Jag har använt Windows Live Photo Gallery till att fixa till bilder (och importera dem från kameran) i åtta år, dvs. så länge som jag överhuvudtaget har haft en helt egen dator. I åtta år har jag byggt upp väldigt snabba reflexer för just det programmet. Jag vißte var varenda funktion satt. Nu är det deßvärre borta för alltid. Det är som att ha förlorat en gammal vän.

Att importera foton är en betydligt mer arbetskrävande proceß numera.

Jag kan inte räta upp bilder heller nu så tar jag dem och råkar hålla kameran sned så är bilderna sneda och kan inte rätas upp. Det finns tiotals sådana här små irriterande brister att vänja sig vid.

***

Affe af Skrifwklaada
16.12.2018 kl. 20:10

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast