Bloggposter

Es ist aus

Jag skrev förra gången att studierna är över. Föga anande jag att det bara var studierna som var över och utan även alla möjligheter till en framtid.
Jag frågade idag på praktikplatsen om det finns möjlighet att fortsätta där efter augusti. Det fanns det så klart inte, så jag är totalt fucked nu. Det här var min sista chans att komma in på nepotistmarknaden och nu har den möjligheten också avdunstat. Jag har en utbildning som är värdelös i så där 90 % av samhället och saknar kontakter så chanserna är närapå noll.

 

Deßutom fyllde jag 29 förra veckan, så nästa gång jag fyller är det 30, en ålder som åldersdiskrimineringen har krupit ner till så om jag inte kommit in på nepotistmarknaden då så kommer jag aldrig att komma in. Jag börjar nå en punkt där det är dags att erkänna för sig själv att det inte är någon idé att försöka längre.

Jag borde ha anat. Nothing good happens without there being something rotten in it.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 20.07.2017 kl. 17:17

Studierna är i princip över

Förra veckan åkte min magisteruppsats, slagen i pärmar, från tryckeriet till universitet så nu ligger bollen hos universitetet. I have fulfilled my part of the bargain. Studierna är i princip över för min del. Uppsatsen ska ännu granskas och mitt betyg ska skrivas ut men det är saker som inte åligger mig så min del i det här är över. (Jag har inte ännu bestämt mig för om jag ska hämta ut mitt betyg på plats och ställe eller om jag bara ska be universitetet skicka det på posten.)

Det betyder att all skolgång definitivt är över. Jag har gått i skolan eller studerat sedan slutet av 90-talet (med en paus åren 2008 och 2009), dvs. 20 år nu, så det kommer att kräva en rejäl mental omställning i höst, i synnerhet med tanke på att med all nepotism som graßerar så lär jag stå utan jobb i höst (tills arbetskraftsbyrån tvingar mig in i det moderna slaveri som staten tänker införa).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 10.07.2017 kl. 18:25

Avstickaren

Jag har inte ens en vecka kvar av min ungdomstid. När man fyller 29 räknas man inte som ung längre enligt ungdomslagen så nu börjar det kanske bli dags att betrakta sig som vuxen, ta ansvar ... nej! Fuck that!

Jag må bli äldre men inte f*n ska jag förändras i någon större mån.

***

Jag har inte ännu bestämt mig för om jag ska fira alls eller hur jag ska fira. Antingen går jag på fredag och köper groteska mängder godis, chips och läskande dryck för ett lika groteskt pris eller så åker jag en tur till Åbo och går runt (och kollar in de gamla platserna jag inte han besöka förra gången).

***

Jag var ute och ”gick” och tog en avstickare till Böle station och fotade lite. Jag skulle kunna sitta där och titta hur länge som helst på tågen som åker förbi. Det är terapeutiskt på något underligt sätt.

Delarna under den gamla stationen som inte används just nu skulle paßa perfekt till en filminspelning nu när de ser så övergivna ut.

 

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 09.07.2017 kl. 10:08

Irritation

Det finns de där vanorna som gör att man blir rejält irriterad på sig själv. Min irriterande vana just nu är att jag hela tiden glömmer att ta en varukorg när jag går in i en stor butik vid Hagnäs torg. Två dagar i rad har jag nu glömt det och blivit tvungen att be en kund som kommer efter mig ta en korg åt mig (eftersom svänggrindarna bara är enkelriktade).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 04.07.2017 kl. 19:17

Une visite dans le temps passé, presque

Idag kunde jag äntligen göra det jag har drömt om så länge: hoppa på tåget och åka till Åbo.

Jag är morgonmänniska nu så jag steg upp ganska tidigt och åkte till järnvägsstationen. Jag har aldrig varit där så här tidigt på morgonen tidigare och det var en rätt intreßant upplevelse. Det fanns nästan inga människor där och nästan inga tåg när jag kom dit. Det var helt tyst och lugnt när jag kom, senare dök det förstås upp folk där och det blev liv och rörelse.

Väl framme i Åbo besökte jag de gamla ställena, och märkte att mycket hade hunnit förändras på bara två år. Jag fruktar att om jag inte snart har möjlighet att flytta tillbaka till Åbo så kommer samma sak som hände mellan Jeppis och mig att hända mellan mig och Åbo.

***

Mitt liv av idag verkar ha blivit ett slags underlig, omvänd version av tidigare perioder i mitt liv. Jag har ett ”jobb”, jag bor i Helsingfors och åker nu tillbaka till Helsingfors efter att ha varit på besök i Åbo istället för omvänt som var fallet tidigare.

***

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 17.06.2017 kl. 19:51

♪♫Summer in the city

Det är drygt två veckor sedan jag skrev något nu men det har varit lite fullt schema, och när jag har haft luckor har jag varit så trött att jag inte orkar skriva något.

***

Jag bor inte i Äckelstad längre. På tisdag förra veckan flyttade jag till hufvudstaden för att påbörja min praktik inom en liten del av statsapparaten.

Jag bor i Helsingfors och tar spårvagnen till jobbet. Jag hade aldrig i livet trott att de orden någon gång skulle beskriva en faktisk verklighet men det är det de gör just nu. Jag stiger upp tidigt för att kunna gå tidigare (jag är inte så förtjust i att jobba sent och eftersom jag nu råkar vara en morgonmänniska igen kan jag lika gärna utnyttja den egenskapen) och går till hållplatsen där jag stiger på en spårvagn som stannar några meter från praktikplatsen.

Det blir långa arbetsdagar och på enbart en praktikantlön men jobbet är intreßant och jag får göra något jag gillar, och jag får jobba i min egen takt då de inte riktigt kan kräva av mig att jag ska hålla samma takt som alla andra då de inte betalar mig samma lön som de betalar alla andra anställda, eller tjänstemän som de egentligen är (även jag är en statlig tjänsteman under den här praktikperioden).

***

Jag har levt på lågbudget sedan jag flyttade hit. Medan jag studerade fick jag ju stöd från FPA och de betalar ut sina stöd i början av månaden men här betalas lönerna ut den 15:e varje månad vilket innebär att jag plötsligt har två extra veckor som på något magiskt sätt ska täckas ekonomiskt. Det är några dagar kvar till den 15:e juni, väldigt hungriga dagar kommer det att bli.

***

Jag är ofta framme lite för tidigt då jag inte riktigt har lärt mig att klocka spårvagnarna rätt ännu. De gångerna brukar jag sätta mig en stund på domkyrkotrappan. 

***

Praktikplatsen hade sommarfest i torsdags och självaste statsministern stod värd (han skakade hand med alla gäster, även med mig).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 11.06.2017 kl. 08:50

Désastre potentiel

Igår skrev jag att ”saker och ting börjar gå som jag vill, vilket brukar vara ett säkert tecken på att någon katastrof väntar runt hörnet”. Idag fick jag en inblick i vad denna katastrof kan bestå i, och det är ingen vacker tanke.

Nu när jag har nått så här långt ska en sådan sak förstöra allt.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 27.05.2017 kl. 18:48

La fin est près

Jag satt en dryg timme idag och gjorde några sista korrigeringar på min magisteruppsats och skickade in den till min handledare. Jag fick den uppfattningen av handledaren att det här var det sista som behövde göras för att uppsatsen ska kunna skickas in på granskning och allt det där så jag gißar att om hon inte hittar mer som behöver ändras så kommer den förmodligen att skickas in på granskning om någon vecka.

Jag fick också det betyg jag behövde i en av de viktigaste kurserna jag har gått i det här magisterprogrammet så saker och ting börjar gå som jag vill, vilket brukar vara ett säkert tecken på att någon katastrof väntar runt hörnet.

***

Samtidigt måste det ju städas och packas eftersom jag snart ska flytta iväg från denna plats som jag i augusti och september 2015 kallade mörkrets hjärta. Jag är fortfarande inte särskilt förtjust i det här stället men nu när jag äntligen får lämna det kan jag acceptera att det finns. Om bara en vecka befinner jag mig på en annan plats i en helt annan livssituation.

***

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 26.05.2017 kl. 15:38

Nära! Nära! Nära!

Det är nära nu. Jag har inte ens två veckor kvar att bo här. Jag har redan börjat packa och städa.  Jag behöver inte lägga ner så mycket tid och energi på att städa de gemensamma utrymmena eftersom min medboende dök upp i lördags, tömde hela sitt rum och han eller någon av hans familjemedlemmar skurade golvet. Det är bara mitt eget rum som återstår att städa upp nu.

Hyreskontraktet för en liten bostad jag lyckades fixa i hufvudstaden och praktikavtalet borde också snart vara undertecknade.

Jag har fortfarande en del frågetecken runt flytten på grund av ... meningsskiljaktigheter med en viß person.

***

Magisteruppsatsen är nästan klar. När den är helt klar är jag inte säker på, det beror på hur småaktiga granskarna får för sig att bli.  


Affe af Skrifwklaada
Publicerad 15.05.2017 kl. 18:07

Valborgsuppdatering och förlorade bilder

Tekniken är fantastisk. Igår förlorade jag bilder från ett halvår tillbaka. Kamerans minneskort började krångla och alla gamla bilder verkade ha försvunnit. Den enda utvägen jag såg att få kortet att fungera normalt igen var att formatera det (jag betraktade de gamla bilderna som förlorade hur som helst). 

Inget man vill se när man öppnar kortets mjukvara.


Tja, det här är inte en särskilt munter valborg för min del. Jag måste skriva om en tenta, som nu bara råkar vara i en kurs vars betyg är livsviktigt för mig. Jag gillar inte hur det artar sig så här långt. 


Imorgon börjar sista månaden jag bor här. Hösten 2015 trodde jag att jag skulle slå klackarna i taket men nu när jag väl är här är jag mest bara streßad och frustrerad. 


Sista april och det är vitt på marken. Har inte upplevt det sedan 2007

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 30.04.2017 kl. 12:51

I ett tidigare bloggliv på X3M:s community/bloggsida hette jag affe321. Numera är jag Affe af Skrifwklaada (tidigare Affe321 II), en ganska vanlig avvikare. Åbo är den stad som ligger mitt hjärta närmast. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd studerande (nu på magisternivå) och amatörfotograf med stort intresse för historia, även om blicken är riktad framåt. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen, siktar på att bli översättare och är allmänt språkpassionerad.

Vad gäller mediakonsumtion är det följande som är populära, ibland:

 

Radio Vega

YLE Puhe 

Sveriges Radio P1 

Danmarks Radio P1 

RÚV

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Kerstin Kronvall

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

 

Steph

Strofens funderingar

Susanna Varis