Bloggposter

Lite för lovande

Under den senaste veckan har jag sett två platsannonser som verkat lite för lovande för att det ska vara sant. Jag svarade så klart på dem men jag är i full beredskap för den inte särskilt osannolika eventualiteten att det kommer en besvikelse. Det har sett alltför bra ut tidigare och likväl har det slutat i något som nästan kan kallas katastrof. Jag litar inte på världen längre om vi säger så.

Det ena eventuella jobbet skulle dock kräva att jag är beredd att flytta till en annan ort än till Åbo, åtminstone för ett år. Jag antar att jag kan utverka en möjlighet att jobba på distans när jag väl kommit in i rutinerna.

***

***

Solnedgång efter stormen som drog över Helsingfors i augusti.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 15.09.2017 kl. 12:25

Tillbaka i dystopien

Nästan en hel månad sedan jag skrev något. Jestanemig!

***

Körningen från hufvudstaden upp hit var hemsk. Jag trodde jag skulle orka sitta bakom ratten i 6 timmar med det orkade jag inte så jag och min medkörare var tvungna att växla några gånger.

***

Nu för jag en mentalt ganska dystopisk tillvaro. Varken hyresbostad eller jobb ser ut att loßna i Åbo. Om jag blir tvungen att stanna i det här skithålet kommer jag att bli tokig!

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 11.09.2017 kl. 12:55

Stormen

Jag upplevde åskskuren igår. Den var inte lika kraftig som utlovats men efter att de senaste åren har varit ganska svältfödd på riktiga åskskurar så får jag väl betrakta mig som nöjd.

***

Imorgon inleds min sista hela vecka på praktikplatsen. Vecka 34 jobbar jag bara halva veckan och flyttar norrut under andra halvan av veckan. Efter det har jag inte en aning om hur mitt liv kommer att te sig.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 13.08.2017 kl. 13:49

I’m boned

Tog en titt på en arbetsgivare som verkade lovande, till en början.

”Experience in professional translations in your native language”. Det har jag i och med praktiken.

”Good skills in the tools of the trade, preferably SDL Trados Studio”. Det har jag också i och med praktiken.

”Knowledge of one or more industry sectors mentioned”.  Jaha, där for den chansen. Jag hade varken tid eller möjlighet att studera mycket annat än de obligatoriska kurserna under studiernas gång eftersom universiteten envisas med att ha en maßa, totalt onödiga BULLSHITkurser som obligatoriska kurser så att de säkert ska stjäla tid av en, tid som man hade kunnat lägga på att studera något med mera praktisk tillämpning än bara språkstudier.

Nåväl, jag hoppas de där tedrickarna som hade nonsenskurserna fick känna sig viktiga i några minuter så jag inte kastade bort min framtid helt i onödan.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 29.07.2017 kl. 19:08

Es ist aus

Jag skrev förra gången att studierna är över. Föga anande jag att det bara var studierna som var över och utan även alla möjligheter till en framtid.
Jag frågade idag på praktikplatsen om det finns möjlighet att fortsätta där efter augusti. Det fanns det så klart inte, så jag är totalt fucked nu. Det här var min sista chans att komma in på nepotistmarknaden och nu har den möjligheten också avdunstat. Jag har en utbildning som är värdelös i så där 90 % av samhället och saknar kontakter så chanserna är närapå noll.

 

Deßutom fyllde jag 29 förra veckan, så nästa gång jag fyller är det 30, en ålder som åldersdiskrimineringen har krupit ner till så om jag inte kommit in på nepotistmarknaden då så kommer jag aldrig att komma in. Jag börjar nå en punkt där det är dags att erkänna för sig själv att det inte är någon idé att försöka längre.

Jag borde ha anat. Nothing good happens without there being something rotten in it.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 20.07.2017 kl. 17:17

Studierna är i princip över

Förra veckan åkte min magisteruppsats, slagen i pärmar, från tryckeriet till universitet så nu ligger bollen hos universitetet. I have fulfilled my part of the bargain. Studierna är i princip över för min del. Uppsatsen ska ännu granskas och mitt betyg ska skrivas ut men det är saker som inte åligger mig så min del i det här är över. (Jag har inte ännu bestämt mig för om jag ska hämta ut mitt betyg på plats och ställe eller om jag bara ska be universitetet skicka det på posten.)

Det betyder att all skolgång definitivt är över. Jag har gått i skolan eller studerat sedan slutet av 90-talet (med en paus åren 2008 och 2009), dvs. 20 år nu, så det kommer att kräva en rejäl mental omställning i höst, i synnerhet med tanke på att med all nepotism som graßerar så lär jag stå utan jobb i höst (tills arbetskraftsbyrån tvingar mig in i det moderna slaveri som staten tänker införa).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 10.07.2017 kl. 18:25

Avstickaren

Jag har inte ens en vecka kvar av min ungdomstid. När man fyller 29 räknas man inte som ung längre enligt ungdomslagen så nu börjar det kanske bli dags att betrakta sig som vuxen, ta ansvar ... nej! Fuck that!

Jag må bli äldre men inte f*n ska jag förändras i någon större mån.

***

Jag har inte ännu bestämt mig för om jag ska fira alls eller hur jag ska fira. Antingen går jag på fredag och köper groteska mängder godis, chips och läskande dryck för ett lika groteskt pris eller så åker jag en tur till Åbo och går runt (och kollar in de gamla platserna jag inte han besöka förra gången).

***

Jag var ute och ”gick” och tog en avstickare till Böle station och fotade lite. Jag skulle kunna sitta där och titta hur länge som helst på tågen som åker förbi. Det är terapeutiskt på något underligt sätt.

Delarna under den gamla stationen som inte används just nu skulle paßa perfekt till en filminspelning nu när de ser så övergivna ut.

 

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 09.07.2017 kl. 10:08

Irritation

Det finns de där vanorna som gör att man blir rejält irriterad på sig själv. Min irriterande vana just nu är att jag hela tiden glömmer att ta en varukorg när jag går in i en stor butik vid Hagnäs torg. Två dagar i rad har jag nu glömt det och blivit tvungen att be en kund som kommer efter mig ta en korg åt mig (eftersom svänggrindarna bara är enkelriktade).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 04.07.2017 kl. 19:17

Une visite dans le temps passé, presque

Idag kunde jag äntligen göra det jag har drömt om så länge: hoppa på tåget och åka till Åbo.

Jag är morgonmänniska nu så jag steg upp ganska tidigt och åkte till järnvägsstationen. Jag har aldrig varit där så här tidigt på morgonen tidigare och det var en rätt intreßant upplevelse. Det fanns nästan inga människor där och nästan inga tåg när jag kom dit. Det var helt tyst och lugnt när jag kom, senare dök det förstås upp folk där och det blev liv och rörelse.

Väl framme i Åbo besökte jag de gamla ställena, och märkte att mycket hade hunnit förändras på bara två år. Jag fruktar att om jag inte snart har möjlighet att flytta tillbaka till Åbo så kommer samma sak som hände mellan Jeppis och mig att hända mellan mig och Åbo.

***

Mitt liv av idag verkar ha blivit ett slags underlig, omvänd version av tidigare perioder i mitt liv. Jag har ett ”jobb”, jag bor i Helsingfors och åker nu tillbaka till Helsingfors efter att ha varit på besök i Åbo istället för omvänt som var fallet tidigare.

***

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 17.06.2017 kl. 19:51

♪♫Summer in the city

Det är drygt två veckor sedan jag skrev något nu men det har varit lite fullt schema, och när jag har haft luckor har jag varit så trött att jag inte orkar skriva något.

***

Jag bor inte i Äckelstad längre. På tisdag förra veckan flyttade jag till hufvudstaden för att påbörja min praktik inom en liten del av statsapparaten.

Jag bor i Helsingfors och tar spårvagnen till jobbet. Jag hade aldrig i livet trott att de orden någon gång skulle beskriva en faktisk verklighet men det är det de gör just nu. Jag stiger upp tidigt för att kunna gå tidigare (jag är inte så förtjust i att jobba sent och eftersom jag nu råkar vara en morgonmänniska igen kan jag lika gärna utnyttja den egenskapen) och går till hållplatsen där jag stiger på en spårvagn som stannar några meter från praktikplatsen.

Det blir långa arbetsdagar och på enbart en praktikantlön men jobbet är intreßant och jag får göra något jag gillar, och jag får jobba i min egen takt då de inte riktigt kan kräva av mig att jag ska hålla samma takt som alla andra då de inte betalar mig samma lön som de betalar alla andra anställda, eller tjänstemän som de egentligen är (även jag är en statlig tjänsteman under den här praktikperioden).

***

Jag har levt på lågbudget sedan jag flyttade hit. Medan jag studerade fick jag ju stöd från FPA och de betalar ut sina stöd i början av månaden men här betalas lönerna ut den 15:e varje månad vilket innebär att jag plötsligt har två extra veckor som på något magiskt sätt ska täckas ekonomiskt. Det är några dagar kvar till den 15:e juni, väldigt hungriga dagar kommer det att bli.

***

Jag är ofta framme lite för tidigt då jag inte riktigt har lärt mig att klocka spårvagnarna rätt ännu. De gångerna brukar jag sätta mig en stund på domkyrkotrappan. 

***

Praktikplatsen hade sommarfest i torsdags och självaste statsministern stod värd (han skakade hand med alla gäster, även med mig).

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 11.06.2017 kl. 08:50

I ett tidigare bloggliv på X3M:s community/bloggsida hette jag affe321. Numera är jag Affe af Skrifwklaada (tidigare Affe321 II), en ganska vanlig avvikare. Åbo är den stad som ligger mitt hjärta närmast. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd studerande (nu på magisternivå) och amatörfotograf med stort intresse för historia, även om blicken är riktad framåt. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen, siktar på att bli översättare och är allmänt språkpassionerad.

Vad gäller mediakonsumtion är det följande som är populära, ibland:

 

Radio Vega

YLE Puhe 

Sveriges Radio P1 

Danmarks Radio P1 

RÚV

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Kerstin Kronvall

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

 

Steph

Strofens funderingar

Susanna Varis