Bloggposter

Nära! Nära! Nära!

Det är nära nu. Jag har inte ens två veckor kvar att bo här. Jag har redan börjat packa och städa.  Jag behöver inte lägga ner så mycket tid och energi på att städa de gemensamma utrymmena eftersom min medboende dök upp i lördags, tömde hela sitt rum och han eller någon av hans familjemedlemmar skurade golvet. Det är bara mitt eget rum som återstår att städa upp nu.

Hyreskontraktet för en liten bostad jag lyckades fixa i hufvudstaden och praktikavtalet borde också snart vara undertecknade.

Jag har fortfarande en del frågetecken runt flytten på grund av ... meningsskiljaktigheter med en viß person.

***

Magisteruppsatsen är nästan klar. När den är helt klar är jag inte säker på, det beror på hur småaktiga granskarna får för sig att bli.  


Affe af Skrifwklaada
Publicerad 15.05.2017 kl. 18:07

Valborgsuppdatering och förlorade bilder

Tekniken är fantastisk. Igår förlorade jag bilder från ett halvår tillbaka. Kamerans minneskort började krångla och alla gamla bilder verkade ha försvunnit. Den enda utvägen jag såg att få kortet att fungera normalt igen var att formatera det (jag betraktade de gamla bilderna som förlorade hur som helst). 

Inget man vill se när man öppnar kortets mjukvara.


Tja, det här är inte en särskilt munter valborg för min del. Jag måste skriva om en tenta, som nu bara råkar vara i en kurs vars betyg är livsviktigt för mig. Jag gillar inte hur det artar sig så här långt. 


Imorgon börjar sista månaden jag bor här. Hösten 2015 trodde jag att jag skulle slå klackarna i taket men nu när jag väl är här är jag mest bara streßad och frustrerad. 


Sista april och det är vitt på marken. Har inte upplevt det sedan 2007

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 30.04.2017 kl. 12:51

Påskuppdatering

Långfredag. Den rödaste av röda dagar (inte av politiska skäl, utan allt som överhuvudtaget kan vara stängt är stängt då). En dag då till och med jag kan slappna av totalt utan att känna dåligt samvete över det. Nästan, jag paßade på att påskstäda igår och imorse för att döva det dåliga samvetet en aning.

***

Att det har gått så lång tid sedan jag skrev något senast beror på att jag under ökande tidspreß försöker få magisteruppsatsen klar samtidigt som det är ett enormt papperskaos att ordna med praktikplatsen jag råkade få, samtidigt som jag också måste hitta en bostad i hufvudstaden över sommaren (vilket håller på att ordna sig).


Jag bor bara här 1½ månad till. Sedan flyttar jag härifrån för att aldrig mer återvända, det är i alla fall planen.


Affe af Skrifwklaada
Publicerad 14.04.2017 kl. 12:43

♪♫Sommartid! Hej hej! Sommartid!

Nu börjar jag skönja slutet på studierna. Om någon månad går flyttlaßet härifrån för att aldrig mer återvända.

Jag har med andra ord två månader på mig att bli klar med allt och chansen är 50/50 att jag blir det.


Jag vred klockan en timme framåt precis som alla andra i det här landet, jag gjorde det dock utan något större knorrande.

Jag är ganska likgiltigt inställd till det här klockvridandet, det är två gånger om året och jag gillar den där extra timmen jag får den där söndagen i oktober, men jag började fundera på de där vanliga argumenten som alltid dyker upp när folk klagar på sommartiden.

Det första, som det är fullt begripligt att folk tar upp, är den ökade frekvensen av hjärtinfarkter och andra hälsoproblem. Jag har inte sett någon statistik på detta men vi kan anta att det stämmer. Det som påvisats är fortfarande ett korrelationsamband, inte ett kausalt samband. Med samma logik borde glaß förbjudas eftersom det finns en korrelation mellan ökad glaßförsäljning och ökande frekvens av drunkningsfall.

Det andra som ofta tas upp är att Ryßland har avskaffat sommartiden. Ryßland har också förbjudit ”public display of homosexuality”, beväpnat rebeller i östra Ukraina och ockuperar just nu i två suveräna stater territorier som de jure tillhör deßa suveräna stater. Det är kanske inte ett land jag skulle ta som förebild i den här saken. 

**

Jag håller emellertid med om att allt klockvridande är en aning onödigt.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 26.03.2017 kl. 11:30

Den andra plötsliga insikten

Igår kväll och imorse hann verkligheten ikapp mig och slog till mig med full kraft. Hela dagen har jag gått omkring som om hela mitt medvetande skulle ha befunnit sig i en gråsvart dimma.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 20.03.2017 kl. 17:30

Den plötsliga insikten

Den termiska våren verkar ha börjat. Jag kan knappt ha handskar och mößa på mig längre utan att svetten börjar rinna. Till och med här i lägenheten är jag tvungen att ha en liten glipa i fönstret för att det inte ska bli kokhett härinne nu när solen står högre på himlen och gaßar rakt på mitt fönster.


Vasa stad har avverkat träden utmed Metvikens norra strand och det ser så tomt ut nu efteråt. 


För en gångs skull fick jag ett positivt besked. Detta blir första sommaren på länge som jag inte tillbringar som arbetslös. Istället kommer jag att tillbringa den på praktik i Helsingfors, vilket betyder att det inte blir något stugliv ute i det gröna eller långa cykelturer in till stan för att uträtta minsta lilla ärende. Det blir istället en sommar mitt ute i den vildaste betongdjungeln. 

***

Det har kommit smygande på mig utan att jag riktigt har märkt det, eller så har jag bara inte tänkt på det eftersom jag har varit så upptagen med att skriva magisteruppsatsen och allt annat. Igår slog insikten att jag inte ens har tre månader kvar att bo i den här stan mig på allvar. Hösten 2015 när jag flyttade hit kändes det som om de kommande två åren skulle vara långa som två årtionden men nu är de förbi.

De är borta. De är bara ett otrevligt minne i bakhuvudet.

Bara 2½ månader kvar, de kommer förmodligen att flyga förbi för maj är något av en tidsfrist för att blir klar med magisteruppsatsen.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 19.03.2017 kl. 10:23

En liten tabbe

Det skulle löna sig att titta noggrannare på vad man plockar ur butikshyllan. Jag var mitt uppe i matlagningen och hade redan hackat upp en chilifrukt och hällt den i stekpannan när jag upptäckte att det redan fanns chili i kycklingen jag hade köpt. Det var för sent att göra något åt det i det skedet så jag var tvungen att bara blanda ihop allt som jag brukar.

Det blev väldigt kryddstarkt.

Sensmoralen i historien är: handla aldrig när du har bråttom.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 12.03.2017 kl. 10:51

Åttonde mars

Jag har ju egentligen slutat att uppmärksamma mans- och kvinnodagen (eftersom jag eftersträvar att inte vara en djävla hycklare) men när jag såg den här bilden som Facebook hade gjort kunde jag bara inte låta bli att ta upp ett litet urval av kvinnliga insatser ur historien.

 

Tsarinnan Katarina den stora av Ryßland: medverkade till att Polen försvann som stat på 1760-talet (det var även under hennes regenttid som Krim hamnade under rysk överhöghet).

 

Drottning Zenobia av Palmyra: gjorde uppror mot Rom, störtades och togs som krigsfånge.

 

Asata Shakur: begick ett antal rån, sköt två poliser (i USA) och lever till följd av detta på Kuba efter att ha rymt från fängelset.

 

Gudrun Ensslin & Ulrike Meinhof (RAF): utförde ett antal bombdåd och väpnade rån runtom i Västtyskland och Västberlin under början av 1970-talet.

 

Brigitte Monhaupt (också RAF): medverkade i kidnappningen av och mordet på industriledaren Hanns-Martin Schleyer 1977.

 

Valerie Solanas: skrev ett (radfem)manifest där hon förespråkade maßmord på män och skadesköt konstnären Andy Warhol.

 

Drottning Maria I av England (även kallad Bloody Mary dvs. Maria den blodiga): återinförde lagar mot kätteri och såg till att över 250 protestanter brändes på bål åren 1554-57.

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 08.03.2017 kl. 19:55

En dag i hufvudstaden

Jag tillbringade torsdagen i republikens huvudstad. Jag var på en intervju som mycket väl kan komma att bli livs- eller åtminstone framtidsavgörande oavsett vilket svaret blir. Jag håller just nu på att förbereda mig på att det blir negativt besked för att det inte ska uppstå onödiga förväntningar. 


Det var en lång dag för mig i torsdags. Jag var tvungen att stiga upp vid fem på morgonen och klockan var lite efter midnatt på fredag när jag var tillbaka i Äckelstad. Deßutom hade jag inte kollat tågtiderna ordentligt för tillbakavägen så jag råkade välja en tågtur där jag blev tvungen att vänta i över en timme på järnvägsstationen i Östermyra. 

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 05.03.2017 kl. 20:01

Klant!

Ibland är jag en sann klant.

Jag paßade på att köpa ett reservpar öronsnäckor så jag har ett extra par ifall de jag har nu skulle gå sönder, försvinna eller på något annat sätt bli obrukbara. Jag betalade för dem i kaßan, betalade för mina varor, packade ner dem i påsen och gick. Väl tillbaka i lägenheten skulle jag plocka fram dem, och det var då jag upptäckte att jag inte kunde hitta dem någonstans.

Jag började fundera på olika scenarier. Hade jag tappat dem på vägen tillbaka? Eller ännu pinsammare, hade jag glömt att sätta dem i påsen när jag packade ner mina varor?

Det senare visade sig vara det som verkligen hade hänt. Jag gick idag till infodisken och frågade om de vißte eller hade hört något om någon kund som köpt ett par hörlurar men glömt dem i kaßan. Till min stora lycka hade de det och mina pengar hade inte blivit bortkastade trots allt. Den här klanten hade för en gångs skull tur i oturen. 


Det har knappt varit någon vinter hittills i år. Vi befinner oß på tröskeln till mars och sålunda även på tröskeln till våren men nu tyckte den termiska vintern att det är dags att slå till på allvar. Det har kräksnöat i två dagar nu. Den termiska våren kommer väl inte före mitten av maj. 

 

Affe af Skrifwklaada
Publicerad 24.02.2017 kl. 21:31

I ett tidigare bloggliv på X3M:s community/bloggsida hette jag affe321. Numera är jag Affe af Skrifwklaada (tidigare Affe321 II), en ganska vanlig avvikare. Åbo är den stad som ligger mitt hjärta närmast. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd studerande (nu på magisternivå) och amatörfotograf med stort intresse för historia, även om blicken är riktad framåt. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen, siktar på att bli översättare och är allmänt språkpassionerad.

Vad gäller mediakonsumtion är det följande som är populära, ibland:

 

Radio Vega

YLE Puhe 

Sveriges Radio P1 

Danmarks Radio P1 

RÚV

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Kerstin Kronvall

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

 

Steph

Strofens funderingar

Susanna Varis