Bloggposter

Slutet är alltså nästan nära

Jag antar att de andra som bloggar på sidan fick samma e-postmeddelande som jag fick imorse, dvs. att Ratata kommer att läggas ner. Jag kände ett litet styng i hjärtat när jag läste meddelandet för den här bloggen har haft en enorm betydelse för mig. Jag har ju trots allt bloggat här i sex år och har hunnit bli ganska beroende av att kunna skriva av mig.

Först X3M:s bloggsida och nu detta. Jag startade den här bloggen i april 2013 som en sorts fortsättning på den blogg jag hade på X3M:s dåvarande bloggsida (den lades ner två månader senare). I sex år har jag satt in tankar och reflektioner här. Räknar vi med min gamla X3M-blogg blir det sammanlagt nio år. Det bildar ett ganska stort tomrum som ska fyllas.

Det har ju ändå hänt en hel del under deßa sex (eller nio) år och den här bloggen har varit något av en tryckventil för mig under den här tiden. Jag hade den under nästan hela min studietid och kunde skriva precis som jag ville utan att tvingas ta hänsyn till fakulteters skrivregler och sådant.

 

Jag skriver sedan några år traditionell dagbok också så det lär bli större fokus på den efter den här sommaren.

Jag har inte ännu bestämt mig för huruvida jag ska starta en ny blogg eller inte. Det är en sak att vara två steg ifrån där man började, men om jag startar en ny kommer jag att vara tre steg ifrån där jag började. Det skulle helt enkelt inte bli samma sak. Jag är emellertid öppen för tips om andra bloggplattformar än så länge.

En följd av detta blir förmodligen att jag delvis lägger amatörfotograferingen på hyllan för jag kommer ju inte längre att ha någon blogg att bädda in mina bilder i, vilket var en huvudsaklig anledning till att jag skaffade mig en ordentlig kamera en gång i tiden. Att bara lägga upp bilder sociala medier ger inte riktigt samma sak tillbaka. Jag har också njutit stort av att skriva alla årssammanfattningar och välja ut foton till dem genom åren. Allt det försvinner kanske nu.

Å andra sidan, om jag slutade hux flux är det som om jag kastats tio år tillbaka i tiden, eller nästan. Min livssituation och de flesta omständigheterna är annorlunda nu. Nåja, jag börjar irra iväg nu så kanske det är bäst att sätta punkt här.

Affe af Skrifwklaada
igår kl. 17:45

Inträdesproven som inte betydde något

Förra veckan skrev jag för första gången sedan 2011 två inträdesprov. Tänk, jag skulle aldrig ha kunnat föreställa mig att jag skulle söka in till en högskola igen när jag skrev mitt senaste inträdesprov till V:stads universitet i juni 2011. Då såg jag inte längre framåt i tiden än ett halvår och jag gjorde det inte med någon större tillförsikt direkt.

 

De prov jag skrev den här gången betydde inte så mycket för jag vißte i samma sekund som jag lämnade in dem att jag inte kommer in, och det gör egentligen ingenting för jag skulle ändå inte ha haft råd att studera klart. Det hela var egentligen en helt onödig grej men jag hade inte alla fakta på bordet när jag sökte in.

***

Affe af Skrifwklaada
10.06.2019 kl. 19:00

Kanske på väg

Nu börjar det kännas som om saker och ting börjar röra sig i åtminstone någon riktning. Jag fick äntligen en undersökningstid. Det finns tre sjukhus i Åbo, men jag måste åka till Reso för att bli undersökt. Nåja, det går ju stadsbußar så jag behöver inte slösa pengar jag inte har på taxi.

 

Huruvida jag alls har någon framtid rent yrkesmäßigt är fortfarande oklart. Om några veckor vet jag.

***

Från i söndags när folk firade. Jag fick inga bra bilder av själva firandet.

***

Affe af Skriwfklaada
31.05.2019 kl. 19:30

Bara Finland är ute

Jag hade egentligen inte tänkt skriva om ESC alls men jag fick några tankar som behöver luftas.

 

För det första är det lika frustrerande som alltid att se samma korkade klagomål ploppa upp år efter år.

”Varför är Israel och Australien med om de inte ligger i Europa?”

För att det inte handlar om vilka länder som ligger i Europa utan om vilka rundradiobolag som är med i EBU!

 

”Det här är ingen musiktävling för det handlar om vem som har den bästa scenshowen!”

Självklart är scenshowen en oumbärlig del! Vilken djävla idé vore det att inte satsa på scenshowen eftersom det sänds på TV! Om ni verkligen menar allvar med att ”det bara ska handla om musiken” kan ni lyßna på det via radio och skippa själva tittandet!

 

”Röstningen handlar bara om politik och vem som är vän med vem!” 

Det håller jag med om och en stor del av problemet är jurygrupperna. Om EBU tog bort dem och lät publiken bestämma helt och hållet skulle problemet bli mindre. Nu vill någon säkert dra upp problemet med så kallad kompisröstning inom vißa grupper av länder, och då kan jag påminna om att de nordiska länderna är bland de värsta.

 

För det andra, vad gäller Darudes uteblivna finalplats är jag kluven. Å ena sidan hoppades jag på en utebliven finalplats, inte för att jag har något emot Darude, utan för att ha ännu en motgång att smälla i ansiktet på YLE som har betett sig som ett gäng arroganta divor vad gäller Uskomattoman Mokamainen Kusetus.

Å andra sidan tycker jag att Darude förtjänade en finalplats. Han förtjänade inte att åka ut så där.

Det här illustrerar varför de stora artisterna undviker tävlingen. Den är oförutsägbar och att vara ett stort namn inom musiken hjälper inte alltid. Inte rönte Bonnie Tyler någon stor framgång 2013 heller.

Affe af Skrifwklaada
17.05.2019 kl. 20:05

Indetitetskris

Jag har redan tidigare kunnat konstatera att man här, precis som i alla andra länder, bara har att finna sig i att bli trampad på när man inte tillhör något kontaktnät och genom det kan etablera en närvaro på nepotismmarknaden.

Mitt paß gick ut för något år sedan och jag tänkte förnya det nu när jag äntligen har några tior över. Så klart har ju praxis ändrats överallt så de godkänner inte längre körkortet som ID-handling. Jag har ingen annan ID-handling än körkortet, eftersom jag helt enkelt inte har haft råd att skaffa mig något annat, och på grund av detta befinner jag mig än en gång i det så välbekanta moment 22.

Det är ju höjden av småaktig byråkrati om de ska kräva av mig att jag först skaffar en annan ID-handling för att kunna förnya paßet, en handling som jag ju rent logiskt då inte borde kunna få eftersom jag ju inte har någon ID-handling att styrka min identitet med.

Affe af Skrifwklaada
05.05.2019 kl. 14:40

Nästan sömnlös

Jag trodde att jag aldrig skulle somna igår när jag gick och lade mig. Jag gick och lade mig tidigt nätterna före, och jag somnade tidigt, och jag trodde så klart att jag skulle somna tidigt också igår kväll när jag gick och lade mig. Tji fick jag för jag låg och vände och vred mig i flera timmar för att hjärnan inte ville varva ner som den brukar utan den gick på högvarv.

Någon gång runt ett på morgonen kom jag fram till att det inte finns annat att göra än att klä på sig och gå ut, antingen tar jag en lång promenad eller så ligger jag vaken hela natten. Efter en timmes promenad genom Åbo centrum somnade jag till sist. Bara det inte blir likadant inatt igen.

***

Nu är våren verkligen här, dvs. den del av våren som jag står ut med. På mindre än en vecka har det blivit alldeles grönt överallt.

Affe af Skrifwklaada
29.04.2019 kl. 18:00

Påskens sista dag

Ännu en påsk går mot sitt slut. Vißt är det bekvämt att affärerna är öppna även på påsken men samtidig känns det som om ingenting är heligt längre. Först slutade de röda dagarna att vara lediga och snart tas väl lönetilläggen för röda dagar bort också.

Nu börjar den del av våren jag står ut med, när träden knoppas och koltrastarna har ju sjungit i flera veckor redan.

***

Jag fortfarande inte helt säker på att jag gjorde rätt val för några veckor sedan men nu det går inte ändra på längre. Jag lär stå inför ytterligare ett val i sommar innan det här på allvar börjar leda någonstans så ingenting är riktigt klart än. Det här kan fortfarande också sluta med platt fall.

***

Klosterbacken hade öppna portar för någon veckan sedan.

Affe af Skrifwklaada
22.04.2019 kl. 10:00

♪♫Sommartid, hej hej, sommartid

Sommartiden har strulat ovanligt mycket med min dygnsrytm i år. Vanligtvis brukar den stabiliseras efter en halv vecka men nu har den fortfarande inte anpaßat sig till det nya. Även om jag kan somna en timme tidigare nu vaknar jag fortfarande vid fyratiden på natten och blir tvungen att vrida och vända mig tills jag somnar om en timme senare.

***

Affe af Skrifwklaada
07.04.2019 kl. 12:00

Ett steg på vägen

Idag tog jag ett steg som mycket väl kan visa sig vara avgörande för resten av mitt liv. Det är en milstolpe i en proceß som har pågått sedan i höstas. Jag har rådbråkat mina små grå något enormt under de här månaderna eftersom jag har haft svårt att välja mellan två lika lockande alternativ. Nu har jag till sist nått fram till ett beslut som jag inte är helt nöjd med men omständigheterna är som de är.

***

Affe af Skrifwklaada
27.03.2019 kl. 20:00

Köer II

Jag fick äntligen veta var min remiß har hamnat. Jag fick också veta att de just nu hanterar de remißer som kom in i juni eller juli 2018. Min skickades dit i augusti 2018 så en lång väntan återstår. Jag borde kanske ha frågat hur många remißer som fortfarande är före min i kön.

Affe af Skrifwklaada
20.03.2019 kl. 17:00

Affe af Skrifwklaada här, en ganska vanlig avvikare. Bosatt i Åbo. Humorälskande och allmänt filosofiskt lagd. Amatörfotograf med stort intresse för historia. Jag har en viss förkärlek för typsnitt med seriffer men vägrar skriva annat än skrivstil/skönskrift/kalligrafi när jag har en penna i handen.

 

Till mina passioner hör (förutom språk) fotografering, skrivande och läsande. En simtur tar jag mig också gärna om jag hinner.

Bloggar jag läser med jämna och ojämna mellanrum:

 

Ankfiguren

Anne Hietanen

Banankokaren

Dagdrivare

Håkan

Lustmord

Sicket liv (Åsa)

Steph

Strofens funderingar

 

Gillade podcaster:

Sveriges Radio

Konflikt
Vetandets värld
Filosofiska rummet
P3 Dokumentär
 
YLE
Ted & Kaj
Tiedeykkönen
 
BBC
The Inquiry
The Why Factor

 

Andra
Astronomycast